Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Fällande dom i hovrätten i matchfixingärende

2016-06-30 12:12

Positivt besked för arbetet mot matchfixing. Hovrätten ändrade tidigare friande domar i Kristiandstadsärendet och dömde samtliga sex åtalade.
  • Skapad: 30 JUN 2016 12:12
Matchfixing

Under 2013 och 2014 fixades flera fotbollsmatcher i division 1 södra. Det handlade både om slutresultat och enskilda matchhändelser som röda kort. Historien rullades upp när en av spelarna gick till polisen. Trots att spelaren erkände och pekade ut övriga åtalade friade tingsrätten samtliga. Hovrätten ändrade idag tingsrättens beslut och dömde samtliga sex åtalade.

– Det är positivt och visar att det lönar sig att våga berätta. Om inte spelaren i Kristianstad hade vågat kliva fram hade det inte lett till en fällande dom. Jag hoppas att fler vågar kliva fram. Det är precis det som vi trycker på i vårt förebyggande arbete, säger Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixing.

De två huvudmännen döms till 12 respektive 14 månaders fängelse, medan de tre fotbollsspelarna och en av de som mutat dem får villkorliga domar.

– Domen skickar en viktig signal, inte minst till våra idrottare, att även de som står bakom matchfixing kan bli fällda, säger Johan Claesson.

RF har tidigare tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel lämnat in förslag för att täppa till en lucka i lagen som hittills gjort det svårt för åklagaren att väcka åtal för matchfixing.

– Även om det blev ett positivt utfall i hovrätten i det här fallet, ser vi alltjämt att lagen måste ändras så att alla delar i matchfixingförloppet blir straffbara. Dagens dom gäller hot, våld och mutor och inte själva bedrägeriet mot spelbolaget och andra som satsar pengar, säger Johan Claesson.

Länk till Riksidrottsförbundets utbildning, information och tipsfunktion (där du kan tipsa anonymt) 
Min match

För mer information kontakta

Johan Claesson
Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixing
08-699 61 30

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss