Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Krafttag för ökad jämställdhet

2017-04-21 11:47

Efter några års stagnation i idrottens jämställdhetsarbete föreslår Riksidrottsstyrelsen krafttag för att öka takten för att nå en jämställd idrott.
  • Uppdaterad: 2017-04-21 14:19

- Vi har tappat fart i vårt jämställdhetsarbete. Det ändrar vi på med offensiva förslag, säger Björn Erikssonordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. 

Till Riksidrottsförbundets stämma den 19-21 maj föreslår Riksidrottsstyrelsen en ändring av stadgarna som innebär att specialidrottsförbundens styrelser ska bestå av minst 40 procent av det underrepresenterade könet och i valberedningar gäller 50/50. 2015 var det endast 27 av 71 specialidrottsförbund som hade lika många män och kvinnor i styrelsen. 

- Riksidrottsförbundet införde kvotering 1995 för samtliga organ såsom Riksidrottsstyrelsen, valberedningen, Dopingkommissionen med flera. Det är ingen på 22 år som har begärt att ändra på det. Nu är det dags att ta nästa steg och se till att även våra specialidrottsförbund får en jämnare könsfördelning, säger Björn Eriksson. 

De mål för 2017 som sattes upp 2011 har inte nåtts. De senaste åren visar till och med en stagnation i jämställdhetsarbetet på flera håll. Mot bakgrund av det beslutade Riksidrottsstyrelsen hösten 2016 om ett intensifierat jämställdhetsarbete med förstärkning av personella resurser med särskild kompetens inom området och ett utökat utbildningsstöd. 

- Jämställdhet är inte bara antal män och kvinnor. Det handlar också om tillgång till resurser och lika möjligheter att forma och utveckla sin idrott. Vi behöver ifrågasätta de normer som fortfarande präglar delar av idrotten där mäns idrott är viktigare eller mer värd än kvinnors, säger Björn Eriksson 

Riksidrottsstyrelsen föreslår att specialidrottsförbunden får till 2021 på sig att få jämn könsfördelning i styrelser och valberedning. Som ett stöd i förändringsarbetet kommer det stimulansstöd som Riksidrottsstyrelsen fördelar till specialidrottsförbunden att särskilt fokusera på jämställdhet och de specialidrottsförbund som idag inte uppfyller jämställdhetskraven kommer att prioriteras i fördelningen av stödet. 

- Vi vill kombinera krav med stöd. Jämställdhet är en demokrati- och rättvisefråga. Men till lika stor del handlar det om att vi är övertygade om att en jämställd idrott ger en bättre idrott, säger Björn Eriksson. 

 

Se Jenny Svender berätta om jämställdhetsarbetet

 

 

 

Information om Riksidrottsmötet, motioner, remisser och förslag till beslut hittar du här

 

För mer information kontakta 

Björn Eriksson 
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 
070-626 46 06 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss