Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

KRÖNIKA - Samverkan för bättre paraidrott

2016-09-05 16:13

KRÖNIKA: Onsdagen den 7 september inleds nästa stora så kallade multisportevenamang i elitidrottens värld. Det är dags för paralympierna att inta Rio de Janeiros arenor, gator, vatten och den numera paralympiska byn. När spelen avgörs mellan den 7:e och 15:e september kommer Sverige att delta i 15 idrotter. SVT sänder 250 timmar och det finns goda förutsättningar för oss alla att följa såväl evenemanget som helhet som våra svenska paraidrottares framfart.
  • Uppdaterad: 08 SEP 2016 13:27
Elitidrott

Inför OS skrev jag om elitidrotten som en viktig del av svensk idrott. Det gäller självklart, och kanske till och med i ännu större utsträckning, paraelitidrotten. Vi vet idag att människor med funktionsnedsättning inte kommer till den organiserade idrotten i samma omfattning som andra. Det vill vi i idrottsrörelsen ändra på. Paralympics är i det sammanhanget en chans för framgångsrika elitidrottare att visa väg för de som kanske inte ännu funnit vägen in i idrotten, eller som tror att en funktionsnedsättning innebär allt för stora hinder. Jag hoppas och tror att många inspireras av de bilder som kablas till våra vardagsrum och sedan söker kontakt med sin lokala idrottsförening.

Just i detta nu går också svensk paraidrott in i nästa skede. Det tidigare Svenska Handikappidrottsförbundet, numera Parasport Sverige, har genom åren kämpat hårt för att betraktas som idrott bland övriga idrotter där de aktiva är idrottare bland andra idrottare. Man är därmed en av i dagsläget 71 specialidrottsförbund i idrottsrörelsen, den så kallade RF-familjen. Det har varit ett framgångsrikt arbete som nu behöver gå in i nästa fas. Paraidrott bedrivs i allt fler specialidrottsförbund, utanför Parasport Sverige. Och mest av allt är det ett resultat av ett beslut som Parasport Sverige själva fattat. Det går nämligen inte att tävla i handikapp, eller i funktionsnedsättning. Det är idrotten som är det centrala och kunskapen om den aktuella idrotten finns i störst utsträckning i respektive specialidrottsförbund. Denna behöver sedan kompletteras med de särskilda förutsättningar som råder för, och de särskilda behov som paraidrotten har.

Att inkludera paraidrotten i respektive specialidrottsförbund blir också ett naturligt steg i arbetet med idrottens värdegrund - allas rätt att vara med.

”Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.”

Med detta som ingång fattade Riksidrottsstyrelsen i förra veckan beslut om att ytterligare förstärka möjligheterna för specialidrottsförbund att integrera paraidrotten i sin övriga verksamhet. Därmed kommer ett särskilt övergångsbidrag att utgå samtidigt som medel också under samma övergångsperiod reserveras för Parasport Sverige att utgöra en kunskapsresurs i processen. Viktigast av allt är att kvalitén på idrotten och möjligheterna för de aktiva att utöva sin idrott blir ännu bättre än tidigare.

På längre sikt väntar ett viktigt arbete med att inom idrottsrörelsen bestämma hur idrott för personer med funktionsnedsättning bäst bedrivs, i vilken organisation och med vilka ekonomiska förutsättningar för att dessa idrottare ska ha samma förutsättningar som andra idrotter. Det gäller såväl elitidrott som övrig idrott. På det sättet gör idrotten Sverige ännu starkare.

Och jag börjar med att önska lycka till i Rio för andra gången i sommar!

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss