Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Nytt samarbete med Svenska Spel för att få fler i rörelse

2017-03-10 10:33

Två av tre fyraåringar i Sverige når inte upp till Världshälsoorganisationen WHO:s mål för rörlighet. Stillasittandet i alla åldrar är ett hälsoproblem för samhället. I och med samarbetet möjliggör Svenska Spel idrottens extra satsningar för att få fler i rörelse.
  • Skapad: 10 MAR 2017 10:33
Ungdomsidrott

Totalt satsas 37 miljoner kronor per år under tre års tid och den övervägande delen fördelas till specialidrottsförbunden.

 – Vi är fantastiskt glada över Svenska Spels stöd som möjliggör insatser i linje med svensk idrotts strategi mot 2025 och målet livslångt idrottande. Att det här också blir satsningar som alla våra specialidrottsförbund, liten som stor, kan få ta del av, känns mycket bra, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

En bärande del av satsningen blir en rörelsefond ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för att på föreningsnivå bedriva initiativ och projekt som gör att fler kommer i rörelse. Det kan till exempel handla om att utöka prova-på-verksamheten bland föreningar för att fler barn ska få möjlighet att utveckla sin motorik, vilket är grunden för att kunna vara idrottsaktiv livet igenom. Fonden kan också stötta projekt som möjliggör samverkan mellan olika idrotter, spontanidrott och gemensam fysisk aktivitet för barn och föräldrar. Utöver fonden finns möjlighet för specialidrottsförbunden att via Riksidrottsförbundet teckna separata samarbetsavtal med Svenska Spel.

– I samhället pågår diskussionen om stillasittande. Idrotten har en nyckelroll att spela i en förändring och har redan påbörjat arbetet mot livslångt idrottande. Tillsammans med idrotten vill vi ta ansvar och bidra till att fler rör på sig, säger Erik Strand, styrelseordförande Svenska Spel.

 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 
070-626 46 06

 

Fakta: 

Satsningens omfattning är 37 miljoner kronor per år där merparten kommer att fördelas till specialidrottsförbund. Dels genom framåtfonden, dels genom möjligheten att via Riksidrottsförbundet teckna separata samarbetsavtal med Svenska Spel. Svenska Spels stöd blir en möjliggörare för idrottsrörelsen i arbetet med att få fler människor i alla åldrar mer fysiskt aktiva. Målet är också att ge barn den fysiska kompetens och motorik som krävs för att kunna vara idrottsaktiva hela livet. De öronmärkta medlen i Framåtfonden uppgår till 7,3 miljoner kronor årligen av totalt 37 miljoner kronor.

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss