Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

RF växlar upp i kampen mot brottslighet

2016-10-06 20:47

Lena Sahlin, säkerhetschef på Svenska Hockeyligan, förstärker idrottens arbete mot hot, våld och ordningsstörningar.
  • Skapad: 06 OKT 2016 20:47

Utveckling inom samhället syns även inom idrotten. Det gäller dessvärre även de negativa och brottsliga avarterna. Även om säkerheten på arenorna har blivit bättre de senaste säsongerna har användandet av olaglig pyroteknik och kraftiga smällare s.k. bangers ökat och orsakat skador på publik, publikvärdar, ordningsvakter och poliser.

- Det är glädjande att arbetet går i rätt riktning. Men vi har mycket kvar att göra för att alla våra matcher och tävlingar ska vara välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla för alla, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Samtidigt som ordningsstörningarna inne på arenorna har minskat tycks otillåten påverkan, det vill säga allvarliga trakasserier och hot samt våldssituationer mot person eller egendom, mot anställda och förtroendevalda inom idrotten öka. Denna ökning syns även när det gäller otillåten påverkan på politiker och journalister.

- Detta är en mycket oroande utveckling som vi tillsammans med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten måste vända. Därför väljer vi att stärka vår kompetens med Lena Sahlin. Lena har värdefull erfarenhet från sitt mångåriga arbete som säkerhetschef på Svenska Hockeyligan, vilket gör att vi kan växla upp vårt arbete avsevärt mot idrottsrelaterad brottlighet, säger Stefan Bergh.

Under de tio år som Lena Sahlin har varit säkerhetschef på Svenska Hockeyligan har antalet ordningsstörningar minskat kraftigt. Svenska Hockeyligan har arbetat målmedvetet med att stödja och stärka föreningars säkerhetsarbete och utveckla samarbetet med Polismyndigheten.

- Jag är stolt över den resa vi gjort inom svensk ishockey och det ska bli mycket spännande att få bidra till att utveckla säkerhetsarbetet för idrotten i stort. Det finns en hel del utmaningar men jag ser en stor potential och styrka i att samla dessa viktiga frågor inom RF, säger Lena Sahlin.

Ett nyckelområde är samverkan med Polismyndigheten som genomgår en stor omorganisation.

- Samverkan mellan idrotten och Polismyndigheten varierar i landet, men jag tycker att det blir bättre. Det finns en bra dialog kring säkerheten i samband matcher, både lokalt och centralt. Men vi kan göra mycket mer tillsammans för att motverka otillåten påverkan av anställda och förtroendevalda inom föreningarna, säger Lena Sahlin.

RF har under de senaste åren stärkt sitt arbete mot idrottsrelaterad brottslighet bland annat genom krafttag i arbete mot doping och matchfixing. I och med rekryteringen av Lena Sahlin tillförs ytterligare kompetens och resurser kring de viktigaste områden för att motverka idrottsrelaterad brottlighet.

 

Läs mer om supporterkultur och läktarvåld

 

För mer information kontakta

Stefan Bergh
Generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
076-814 74 10

Lena Sahlin
Tillträdande Samordnare idrottsrelaterad brottslighet
Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
0709-16 97 22

 

Lena Sahlin är nominerad som en av finalisterna till ”Årets säkerhetsperson” i Security Awards 2016, som avgörs 25 oktober i Stockholmsmässan, med följande motivering:

 ”Lena Sahlin, Säkerhetschef i Svenska Hockeyligan, SHL

Genom ett konsekvent säkerhetsarbete, med bland annat utbildning av alla klubbars säkerhetsansvariga varje år och genomtänkta tvingande kamerainstallationer på alla arenor, har Hockeysverige i princip lyckats bli av med huliganproblematiken. Lena Sahlin imponerar med sitt idoga arbete för att komma tillrätta med detta samhällsproblem, och är en förebild för hela idrottsvärlden.”

 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss