Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Henrik Hansson Holland tävlar i VM i dragkamp

Så vändes förlustsiffror till succé för dragkamps-VM

2017-03-01 10:08

När VM i dragkamp anordnades i Stenungsund 2008 blev resultatet inte som tänkt. Projektet tog mer energi än det gav. Men när Dragkampförbundet samlade krafterna på nytt och drog hem VM till Malmö 2016 lyckades det lilla förbundet använda erfarenheterna för att få ett positivt evenemang.
  • Uppdaterad: 2017-03-03 12:47

Det är inte alltid solskenshistorier när idrotten bjuder på stora evenemang. Särskilt inte när det kommer till små förbund. Som för Dragkampförbundet till exempel. 2008 anordnade de VM i dragkamp i Stenungsund och det blev ett projekt som stal energi från arrangörerna och som gick 400 000 kronor i förlust.

Direkt efter evenemanget var känslan hos Anders Andersson, generalsekreterare på Dragkampförbundet, och de andra inblandade att det inte var aktuellt att söka igen. Men omständigheterna ville annorlunda.

– Jag träffade Henrik Gidlund på Event in Skåne hösten 2011. Han sa att han ville stötta oss i att ta VM i dragkamp till Malmö. Jag sa: ”är du riktigt klok, jag kommer att bli idiotförklarad på styrelsemötet”, berättar Anders Andersson.

Sakta men säkert sjönk tankarna om att anordna ett nytt VM in och när de ansvariga väl bestämt sig för att utmana sig själva på nytt gick det snabbt. 2012 stod det klart att VM i dragkamp 2016 skulle gå i Malmö.

I början på september 2016 drog tävlingarna igång med två dagar öppet klubbmästerskap och sedan två dagar med VM. I dragkamp är det öppen anmälan för alla medlemmar i det internationella dragkampförbundet, och VM i Malmö slog rekord i antal deltagare. Ungefär 1100 dragare från 25 länder var med och tävlade. Sydamerika var enda kontinent som inte var representerat på VM.

När veckan hade summerats stod det klart att organisationen klarat av att inte bara hålla budget, utan även hamna på plus.

– Vi lärde oss mycket efter VM i Stenungsund. Den här gången höll vi i pengarna och gjorde mycket själva. Vi insåg att små förbund måste ha större samarbete på ideell nivå.  Det finns alltid ett fåtal som vill sväva ut, köpa in grejer och ha det proffsigt. Då får man hålla i dem som vill sticka iväg och förklara att det här är ideellt. En annan viktig punkt har varit att det är väldigt viktigt att det man tar på sig det slutför man, säger Anders Andersson.

De fyra åren från att Malmö fick VM tills det var dags för tävlingarna var nödvändiga för all planering. Som en del i det samlades en styrgrupp i Stockholm i november 2012 för att gå processutbildningen Vinnande evenemang som Riksidrottsförbundet erbjuder tillsammans med SISU Idrottsutbildarna. Det är många bitar som ska finnas på plats under en stor tävling som ett VM, inte minst att många ska ha mat, husrum och transport.

– Vi jobbade hårt och fick bra deal på hotell och fick en bra kontakt med Skånetrafik som gjorde att bussarna nu kunde åka till och från tävlingarna hela dagarna.

Efter ett VM 2008 med lite tyngre ekonomiskt resultat vände nu Anders Andersson och alla andra i organisationen på skutan och skapade ett VM med positivt resultat. Det är absolut inte omöjligt att vi får se flera dragkampsevenemang i Sverige framöver.

– Redan på måndagen efter sa vi att vi kunde tänka oss att söka igen. Kanske inte i morgon, men det är fantastiskt roligt att arbeta med stora evenemang. Framförallt för att du får en möjlighet att träffa folk från hela världen som är engagerade i dragkamp.

Anders Anderssons tre tips för ett lyckat evenemang:

  • Ge inte vika när det gäller boende, mat och transport. Om det inte funkar är det något deltagarna kommer att komma ihåg.
  • Hålla igen så mycket som möjligt när det gäller ekonomin och jobba med mycket ideellt ansvar. Annars springer det iväg.
  • Det krävs hjälp. Får man engagerade personer med sig går det mycket lättare.

Vill du veta mer om hur RF jobbar med evenemang? Läs om Centrum för idrottsevenemang här.

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss