Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Sveriges första webbutbildning om antidoping - Ren vinnare

2016-06-13 13:52

Alla idrottare har ansvar att känna till och följa dopingreglerna. Nu lanserar Svensk Antidoping en webbaserad utbildning som hjälper idrottare på alla nivåer att få koll på det viktigaste. Ren vinnare är Sveriges första webbutbildning för idrottare som vill lära sig grunderna om antidoping.
  • Uppdaterad: 14 JUN 2016 07:19

Den nya utbildningen gör det enkelt för idrottare att ta till sig den kunskap inom antidoping som krävs. Innehåll och upplägg passar både etablerade elitidrottare och den som är i början av sin idrottskarriär. Du kan göra utbildningen i din mobil eller hemma vid datorn. Allt på en gång eller lite i taget, när och på det sätt som passar dig. 

Angelica Bengtsson, stavhoppare har precis gjort utbildningen.

– För mig är det självklart att följa spelets regler, jag vill göra rätt. Och för att kunna göra rätt behöver jag veta vad som gäller. Den här utbildningen är enkel och smidig att göra. Jag lärde mig nya saker både om bieffekter av doping men också om kosttillskott. Det talas ofta om bieffekter av anabola men inte så mycket mer. Det kändes viktigt och intressant att det fanns med, säger Angelica Bengtsson. 

Svenska Friidrottsförbundet är först ut med att börja använda e-utbildningen. De satsar på att öka kunskapen och inför ett ”antidopingkörkort”. För att få representera Sverige internationellt i friidrott krävs att du har gjort e-utbildningen Ren vinnare och deltagit i en föreläsning.

– Att tävla på lika villkor är en av idrottens viktigaste grunder. Att använda doping är både fusk och farligt. Därför värdesätter vi också Svensk Antidopings arbete med Ren vinnare och införandet av antidoping-körkortet oerhört mycket. Alla aktiva och ledare i våra olika landslag, totalt cirka 400 personer, kommer varje år att ta körkortet för att kunna representera Sverige internationellt. Även aktiva på våra riksidrottsgymnasier kommer att omfattas. Inom friidrotten har vi under årtionden levt med dopingproblemen på världsnivå men vi ger oss inte utan kommer att ta fighten för en ren och rättvisare idrott, förklarar Stefan Olsson generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet.


Bakgrund

Kunskap förebygger doping och Svensk Antidoping har sen tidigare ett särskilt upplägg för idrottsföreningar som heter Vaccinera klubben mot doping.

Ren vinnare bygger på ett verktyg som utvecklats av Antidoping Norge i samarbete med Anti Doping Danmark. Den svenska versionen som nu lanseras har omarbetas av Svensk Antidoping. Utbildningen har anpassats för svenska förhållanden och innehåller uppdaterad information enligt nya internationella regler. Den är också optimerad för användning på både dator, surfplatta och mobil.

Mer om Svensk Antidoping

www.rf.se/antidoping/renvinnare

www.renvinnare.se

Följ Svensk Antidoping på Facebook

 

För mer information kontakta

Peder Mathiasson
Informationsansvarig Svensk Antidoping
08-699 61 55
This is a mailto link

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss