Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

600 000 kronor till moderna idrottsföreningar

2019-02-20 10:16

Flera idrottsföreningar belönades i helgen på Riksidrottsmuseet med stiftelsen Tore A Jonassons stipendium. I år gavs stipendierna till föreningar som visat att de är samtids- och framtidsinriktade och på olika sätt tänkt på nya sätt för att locka fler.
  • Uppdaterad: 20 FEB 2019 10:16

I samband med invigningen av Konsthall 16 i helgen på Riksidrottsmuseet delades 600 000 kronor ut till sex stycken idrottsföreningar som på ett eller annat sätt har visat att de tänker nytt och tar sig an framtidens utmaningar.

Bland stipendiaterna finns Vårby IK. Längdskidföreningen från Västernorrland har lyckats rekrytera, utbilda och behålla massor av ledare, barn och ungdomar genom att satsa på det sociala.

– Vi arbetar aktivt med vår värdegrund som handlar om att behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Vi tror att det behövs en kritisk massa för att barn och ungdomar ska vilja fortsätta med sin idrott. När vi blir för få i en grupp blir det inte längre roligt att vara med, säger Anna Mannelqvist, ordförande för Vårby IK.

I föreningen tänker man utanför boxen. Bland annat har man haft discon under både tävling och träning. 

– Barnen vill ha roligt och vara med sina kompisar. Vi måste ha roliga träningar, roliga tävlingar och det sociala måste fungera. De allra flesta är med på grund av det sociala och det måste vi ta på allvar som förening. När barnen trivs kommer också föräldrarna och vi har 6–7 ledare per tävlingsgrupp med 30 barn, säger Anna Mannelqvist.

En annan idrottsförening som fick motta 100 000 kronor är Solna Sundbyberg Simsällskap 04, SS04. Genom att värna om allas rätt att vara med har föreningen dubblat sin storlek på tio år.

– Sedan vi bildades har vi haft en vision om att vara ”En Simklubb För Alla”. Vi kan erbjuda allt från babysim till masterssimning. Vi kan erbjuda elitverksamhet för den som vill satsa men också motionsverksamhet genom hela livet för den som inte vill tävla, säger Jonas Hägerhäll, klubbchef i SS04, och fortsätter:

– Tävling är helt frivilligt i våra ungdomsgrupper. Eftersom 50 procent inte vill tävla vill vi finnas till även för dem och de har lika stort värde för vår förening. Vi har både traditionell träning men mycket simning för den som vill nå sin fulla potential men också träningsgrupper för ungdomar och vuxna som kan välja att träna 1–4 gånger i veckan utan krav på att tävla.  I våra ungdomsgrupper erbjuder vi också alla deltagare som fyllt 15 år att gå en ledarutbildning och börja som ledare i föreningen.

Stiftelsen Tore A Jonasson kommer att dela ut konst- och idrottsstipendier årligen i Konsthall 16 på Riksidrottsmuseet.

Övriga idrottsstipendiater:

Kopparbergs Bollklubb, Örebro län Handboll, fotboll, innebandy

Tre föreningar i en som gjort stor skillnad i samhället genom sin verksamhet, ambitiösa ledare och engagerade föräldrar. En imponerande satsning på ett stort antal nyanlända liksom på flickor.

Sandvikens IF, Gävleborg Fotboll

En förening som gått från traditionell fotbollsförening till en modern idrottsförening. Konceptet ”Framsteget”, som syftar till att motverka utanförskap genom hälsofrämjande åtgärder, tar begreppen välkomnande och inkluderande till en ny nivå.

IFK Umeå, Västerbotten, tio idrotter

Föreningen står för idrottslig mångfald och bredd inom tio olika idrotter. En omfattande barn- och ungdomsverksamhet, en imponerande motionsverksamhet och dessutom elit i flera idrotter. En förening med långa anor och traditioner sedan 1901 som med ständig utveckling lyckas hållas sig aktuell i tiden.

ONYX Innebandysällskap, Södermanland

En förening som arbetar med fokus på välkomnande och integration, till exempel genom att flytta ut innebandyn till områden där människor bor, ofta utsatta områden. Alla ska ha möjlighet att på sitt eget sätt uppleva innebandy tillsammans med ONYX. I ONYX finns En tröja för alla, och engagerade ledare för alla.

Skribent: Wilhelm Magnusson Wigardt

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss