Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrott i media - knytgubbar och nattfotboll

2019-03-22 12:20

Nu blir det barnbok om knytgubbarna i Fellingsbro som har sett till att nyanlända barn och andra ortsbor fått chansen att åka skridskor. I Stockholm är det allt fler med funktionsnedsättningar som idrottar och Svenska Fotbollförbundet utgår från barnen när de ändrar regler. Läs mer, se inslag och inspireras av förenings- och förbundsaktiviteter runt om i landet.
  • Uppdaterad: 22 MAR 2019 12:20
Ungdomsidrott

Knygubbarna hjältar i ny barnbok

I lilla Fellingsbro är knytgubbarna välkända och består av flera pensionärer som hjälper skolan genom att se till att barnen ska kunna åka skridskor. Och när hela samhället ställde upp fick även de barn som inte har några skridskor möjlighet att åka. För många av de nyanlända barnen kan det här med is upplevas som något otäckt. I boken ”Ceva och skridskorna” speglas också ett syriskt barn som efter en farlig båtresa över Medelhavet är rädd för att isen ska spricka, men som tur är möter Ceva knyttgubbarna.

Se hela inslaget om Knytgubbarna och den nya barnboken på SVT Örebro


Fotbollens nya regler utgår från barnperspektiv
 

Svenska Fotbollförbundet har utgått från barnen när de nu ritat om regler och former kring svensk barnfotboll. Även om de känner sig trygga i valen de gjort, räknar de med att reaktionerna från vuxna kan bli starka 2019.

Bland annat kommer storleken på planen att anpassas efter åldrarna och nya storlekar på fotbollsmål tillförs. De allra minsta kommer dessutom att spela med sarg. Antalet spelare på planen kommer för sjuåringar att vara tre mot tre för att sedan öka med åldern. Först när barnen fyller 15 år får man spela elvamannafotboll.

Hör hela inslaget med kommentarer från Svenska Fotbollförbundet, tränare, spelare och barn på Radiosporten och här kan du höra fotbollsexpertens uttalande om de nya reglerna. 

 

Nattfotboll håller ungdomar borta från osunda miljöer

I ett samarbete med Hyresgästföreningen och Karlskrona kommun ger Blekinge Idrottsförbund ungdomar mellan 13-25 år möjligheten att spela fotboll och umgås. Det är inom ramen för Blekinge Idrottsförbunds projekt ”Idrott i Mellanstaden” som det bjuds in till nattfotboll i Sunnahallen. 

- Forskningsresultaten är samstämmiga. Nattfotbollen håller ungdomar borta från osunda miljöer. Att få spela boll och umgås istället för att dra runt, det tror vi är en bra modell. Ger det sen fler tjejer och killar som engagerar sig i föreningslivet, då vinner vi alla på det, säger Olof Ljungberg på Blekinge Idrottsförbund. 

Här kan du läsa hela artiklen på 24Blekinge.se

 

Fler och fler med funktionsnedsättning idrottar 

I flera av Stockholms kommuner är det allt fler personer som idrottar med funktionsnedsättning. I Sollentuna till exempel har det kommunala stödet som betalas ut till idrottsverksamheter där personer med funktionsnedsättning är aktiva mer än fördubblats sedan 2014. 

- Det beror nog på att klubbar är mer öppna idag och ser att det finns unga som vill träna, säger Dan Ideståhl, tränare Häggtuna handboll. 

Se film på facebook och lyssna på inslaget på Sveriges Radio P4 Stockholm 

 

Fotboll för krigsdrabbade i Irak

I idrottshallen i Skärholmen arrangeras cup till förmån för krigsdrabbade i Irak. 
– Det är svårt att förstå hur verkligheten ser ut när man bara får den berättad för sig. Speciellt som ung. Jag ville involvera ungdomarna och få dem att känna på riktigt – få dem att känna att de faktiskt kan göra något härifrån, säger Bahar Shivan som är initiativtagare till cupen. 

Turneringen arrangeras på helt ideell basis.

Läs hela reportaget i tidningen Mitti 

 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss