Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Barn kan fortsätta tävla på sina villkor - inte på vuxnas

2017-10-05 13:15

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, skriver på debattplats i Svenska Dagbladet om vad ny syn på träning och tävling och idrottens strategi 2025 egentligen innebär. Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska ishockeyförbundet skriver krönika på samma tema: Barn och unga kan tävla även framöver men på sina villkor och inte på vuxnas.
  • Uppdaterad: 2018-08-27 10:10

Inlägget nedan är ett svar på debatten "Ta inte bort tävlingar från barnens idrott" som publicerade i Svenska Dagbladet. 

Nedan kan du läsa hela repliken från Björn Eriksson - den återfinns också på svd.se

Konståkaren Marcus Björk är en av på senare tid flera idrottsstjärnor som med stort engagemang beskriver sin syn på vikten av att tävla. Det är ett välkommet engagemang och en viktig diskussion.

Dessvärre har Marcus Björk missförstått syftet och målet med idrottsrörelsens långsiktiga arbete i Strategi 2025. Där ingår ett område som kallas en ny syn på tävling och träning. Det innebär inte att vi ska sluta tävla inom svensk idrott. Utan att barn- och ungdomsidrotten är formad utifrån en vuxenlogik och det vill vi ändra på.  

Målet med Strategi 2025 är det livslånga idrottandet i förening och att så många som möjligt ska delta så länge som möjligt, i så bra verksamheter som möjligt. I en tid när folkhälsan är en av våra stora samhällsutmaningar och där skillnaderna i hälsa mellan olika grupper ökar så är detta en utveckling som måste tas på allvar. Bakgrunden till strategin var att vi såg ett vikande medlemsantal och att vi har som flest idrottare vid 11 års ålder. Därefter sjunker medlemskurvan kraftigt.

En viktig förklaring är att alldeles för många upplever att de inte fick utrymme och möjlighet att utvecklas enligt sina förutsättningar och ambitioner och därmed inte kände sig hemma i föreningsidrotten. När de vill fortsätta träna för att det är roligt, för gemenskapen eller för att må bra så har utrymmet varit begränsat i en verksamhet som ofta sett ut som en triangel med en bred bas och en smal topp. Svensk idrott kommer fortsatt att fokusera på elitverksamheterna men också bredda verksamheterna så att de som inte vill träna på elitnivå ändå ska känna sig välkomna i verksamheterna.  

Beslutet handlar inte om att ta bort tävlingsmomentet, som är ett grundfundament och drivkraft inom idrotten, men det handlar om att tävla på rätt sätt och av rätt anledning för att lyckas behålla glädjen, gemenskapen och lusten att fortsätta utvecklas bland flerDe som vill utvecklas inom idrotten med hjälp av tävlingsmoment ska kunna göra det. På samma sätt ska barn och ungdomar som inte vill ha med tävlingsmoment i sitt idrottande kunna utöva sin idrott. 

Det innebär att fotbollsmatcher kommer fortsatt att spelas, simtävlingar kommer även fortsättningsvis att simmas och konståkningstävlingar kommer fortsatt att åkas. Barn och unga kommer fortsatt att få lära sig vinna, och lära sig förlora. Däremot är forskningen väldigt tydlig med att det inte gynnar barn och ungas utveckling att ha säsongstabeller och den typen av resultat som snarare leder till att tränare toppar lagen redan i unga åldrar för att nå resultat vilket gör att många barn och unga tappar motivationen, glädjen och viljan att idrotta. 

Forskning visar att ju fler vi når och ju längre de finns kvar inom föreningsidrotten desto bättre blir också toppen. Som exempel kan nämnas Belgiens fotbollsförbund som för ungefär ett decennium sedan beslutade att skrota tabellsystemen för barn och unga, något som bland annat resulterat i kraftigt förbättrade landslagsresultat. Men det handlar inte bara om att skrota tabeller, det handlar också om att tävla på ett sätt som utgår från barnen – allt från att använda sig av mindre planer till kortare curlingbanor och införa ett grundspel i en bordtennisturnering för att undvika att någon slås ut i första matchen.  

Det är dags att en gång för alla avliva myten om att den förändring som just nu pågår inom svensk idrott innebär att tävlingsmomentet försvinner. Barn och unga kommer att få tävla även framöver men på sina villkor och inte på de vuxnas. Låt oss fokusera på hur vi kan utveckla och stärka svensk idrottsrörelse i syfte att fler ska få ta del av den glädje, gemenskap och det välmående som idrottande i förening innebär. Vi vill ha en idrottsrörelse där alla känner sig välkomna och där alla kan utvecklas utifrån sina förutsättningar. Då gör vi Sverige starkare 

 

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Här finns repliken på svd.se

Här kan du läsa vad Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet skriver på swehockey.se

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss