Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Där föreningar lyfts och drömmar blir verklighet

2018-08-28 05:59

Under 2015 ökar invandringen till Sverige och idrottsrörelsen får i uppdrag av regeringen att inkludera nyanlända och asylsökande i föreningarnas verksamhet. Resultatet är minst sagt positivt. Idrotten blir en tydlig inkörsport till vänner, språk, sociala nätverk och tillhörighet. Följ med till Angered i Göteborg och ta del av berättelsen om Ari, Street Games och viljan att göra skillnad på riktigt.
  • Skapad: 28 AUG 2018 05:59

Det är vår i luften. Parkeringen utanför Angered Aerna är nästintill tom och några gröna grässtrån har letat sig upp genom den spruckna asfalten. Fåglarna kvittrar och solens strålar följer oss fram till ingången.

Här i Angered bor nästan 53 000 personer med ursprung från över hundra olika länder. Hälften av invånarna är födda i Sverige och hälften är födda i något annat land. Angered har en ung befolkning - 45 procent av de som bor här är under 30 år och bara tio procent av befolkningen är äldre än 65 år. En mångkulturell stadsdel där många olika religioner finns representerade. De som bor här lever i snitt nästan tio år kortare jämfört med medellivslängden sett till hela landet. Bland invånarna i Angered är arbetslösheten hög och fyra av tio saknar gymnasiebehörighet.

Ari Amin jobbar som tekniker på ett stort företag. Han är uppväxt i Angered och känner sitt område väl. Egentligen är det inte hans grej att vara tekniker, men det ger honom trygghet, gemenskap och en stabil inkomst. Efter att ha idrottat i hela sitt liv, uppemot fem pass i veckan, har han slutat helt vilket gör att han inte känner sig tillfreds. Han har nyligen erbjudits en fast anställning när han väljer att ta tjänstledigt och inleda en lång semester. Semestern spenderas med att spela basket på Hammarkullen. Idrottsglädjen kommer tillbaka och det blir många timmar av träning och lika många tankar om framtiden. En tidigare bekant ser honom på planen allt oftare och går dit för att kolla läget. Hon vill att Ari ska komma tillbaka till idrotten och hjälpa till som ledare för hennes lag. Han nappar och följer med. När det är dags för den tredje träningen dyker hon inte upp. Istället står Ari där själv med träningsgruppen och beskedet ”Jag lurade in dig i föreningen, nu får du ta över”.

- Jag blev ledare och klev in i styrelsen med visionen att Hammarkullen skulle bli Sveriges bästa basketförening. Vi gick till torget och spelade, vi genomförde en spontanidrottsdag för vuxna. Vi tog med högtalare till basketplanen för att locka dit ungdomar och plötsligt fanns de där. Ganska snabbt insåg jag att det fanns ett enormt sug efter att mötas, ha kul och röra på sig. Jag ville hjälpa de som bor här och bidra till en meningsfull fritid, berättar han.


Ari Amin

Under 2015 ökar invandringen i Sverige till en ny rekordsiffra. Idrottsrörelsen får i uppdrag av regeringen att inkludera nyanlända och asylsökande i föreningarnas verksamhet och resultatet är minst sagt positivt. Idrotten blir en tydlig inkörsport till vänner, språk, sociala nätverk och tillhörighet. Samtidigt är integrationens utmaningar fortsatt stora. Närmare en halv miljon svenskar lever i Sveriges starkast segregerade områden. Här saknar många, inte minst barn och unga, både sysselsättning och kontakt med det omgivande samhället. Idrottsrörelsens uppdrag utökas och under sen höst 2016 startar fyra av landets distriktsförbund en särskild satsning på att arbeta i de områden där idrotten är svag med extra fokus på storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Södertälje.

I Angered konstaterar Ari att arenan med fantastiska möjligheter ofta står tom. Han har nu blivit projektanställd av Hammarkullens Basketförening och påbörjat samarbete med andra föreningar för att gemensamt skapa aktiviteter för de boende i området. Tanken är att åka runt till olika bostadsområden och ta med idrotten dit. Att skapa nyfikenhet och visa vad som faktiskt finnas att göra.

- Vi lånade ihop saker och bad om hjälp hos lokala handlare. Vi bestämde oss för att kalla konceptet Street Games och målet var att locka minst 20 nya aktiva till våra föreningar. Under sommaren rekryterade vi över 600 nya till idrotten bara i Angered.

Ari anställs av Västra Götalands Idrottsförbund där han får fortsätta sitt arbete och utveckla Street Games ytterligare, nu med utgångspunkt från Riksidrottsförbundets satsning på storstäderna. Kärnverksamheten är idrott, men nu inkluderas även läxläsning och ledarutbildning.

Ari är ett känt ansikte när han rör sig på gatorna i Angered. Många frågar när det är dags för nästa aktivitet och engagemanget växer sig allt starkare. Street Games inför ett tröjsystem med olika färger och flera syften. Besöker du en aktivitet och provar på får du en vit t-shirt. Är du en ung ledare som är med och skuggar för att i framtiden ta ett större ledaransvar får du en gul t-shirt. Ledare som har utbildats i minst 15 timmar och som sköter aktiviteter och även ska agera förebilder i samhället får en blå t-shirt. Mentorer som leder och är med och styr verksamheten har röda.

- Underskatta aldrig värdet av en t-shirt, ler Ari som vet vad han pratar om. Många gånger har han lockat över de som bara stått och tittat och fått dem att prova både idrotter och ledarskap. Ofta har han svarat på frågan om vad som krävs för att få den där åtråvärda tröjan, som skapar tillhörighet för så många unga i området.

-Det handlar inte bara om idrott eller fysisk aktivitet. Det här är så mycket mer. De som kommer hit börjar respektera både sig själva och varandra och de som har det allra tuffast hittar plötsligt förebilder. Det leder till förbättrade skolresultat och många har lyckats komma in i samhället och få ett jobb. Jag tror att idrotten har en större roll än vad vi förstår. Det gäller att se till att vi arbetar långsiktigt och gör hållbara satsningar. Vi måste vara modiga och tänka brett i en rörelse som ständigt förändras.

Framgångssagorna är många precis som framtidsdrömmarna. Idag finns Street Games i sju olika stadsdelar i Göteborg och alla mellan 0-110 år är välkomna.

- Med hjälp av Street Games vill jag ge samma, om inte bättre, förutsättningar för andra som jag själv har haft när jag växte upp här. Street Games handlar om att lyfta föreningen och förverkliga drömmar. Vi vill motverka kriminalitet, droger, ohälsa och utanförskap och visa vår strävan för ett jämlikt Göteborg. Det behövs ett långsiktigt arbete och att fler förstår värdet av det vi gör.

Skribent: Anette Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss