Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Den nordiska idrottsmodellen ska värnas

2018-09-18 14:44

Den nordiska idrottsmodellen byggd på frivillighet och självständiga idrottsförbund i nära samarbete med det offentliga ska värnas understryker ordförandena för de nordiska riksidrottsförbunden och olympiska kommittéerna i en gemensamt uttalande.
  • Uppdaterad: 18 SEP 2018 14:44
Framtidens förening

Idrottensrörelsens struktur, roll i samhället och förhållande till det offentliga är snarlika i de nordiska länderna. En folkrörelsemodell som bygger på ideellt ledarskap, stark självständighet men också nära samarbete med stat, landsting och kommun.

– Den nordiska modellen är världsbäst om vi ser till antal engagerade, andel idrottare i befolkningen och till internationella framgångar i förhållande till vår trots allt ringa folkmängd, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

De nordiska riksidrottsförbunden och olympiska kommittéerna gjorde ett gemensamt uttalande vid sitt årliga möte i helgen för att understryka vikten av att modellen värnas och att idrottsrörelsens kraft utvecklas i gott samspel mellan idrottsrörelsen och det offentliga.  
 
– Det finns en växande oro inom den nordiska idrottsfamiljen för att politiken vill hantera folkrörelsen idrott som om vi var en myndighet. Att redovisa hur vi använder skattemedel ska vi självklart göra. Men det är viktigt att detaljstyrningen genom exempelvis öronmärkning av resurser inte ökar, säger Björn Eriksson.

En utmaning i de nordiska idrottsorganisationerna är att få fler personer med funktionsnedsättning aktiva i idrottsrörelsen. I ett gemensamt uttalande visade den nordiska idrotten att vi behöver göra mer tillsammans. Forskning visar att personer med funktionsnedsättning deltar i avsevärt lägre utsträckning och att de individuella och samhälleliga vinsterna med ökat idrottande bland personer med funktionsnedsättning är stora.

– Det är mycket bra att vi tillsammans med våra nordiska kollegor kan lära av varandra och lyfta paraidrotten. Riksidrottsförbundets stämma 2017 antog en handlingsplan plan för att fler personer med funktionsnedsättning ska börja idrotta i förening. Det nordiska arbetet ger ytterligare energi till det arbetet, Björn Eriksson.  

Här kan du läsa hela det gemensamma uttalande om idrottsrörelsens betydelse och roll i samhället samt dess samverkan med det offentliga i de nordiska länderna.

Här kan du läsa hela det gemensamma uttalandet om paraidrottens roll och betydelse i Norden.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss