Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: ERIK SIMANDER

European Week of Sport- för ett aktivare samhälle

2017-10-04 13:38

Den fysiska aktivitetsnivån bland Europas befolkning är låg och människor rör idag på sig mindre jämfört med förr. En genomförd Eurobarometerundersökning visar att graden av inaktivitet i Europa är så hög som 59%. Nästan sex personer av tio utför sällan eller aldrig fysisk aktivitet. Nivån på passivitet har aldrig varit så hög som idag och siffran tenderar att stiga. Att detta påverkar den enskilda individen och samhället negativt är ett faktum.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2018 10:10
Ungdomsidrott

År 2015 startade Europeiska kommissionen European Week of Sport med syftet att uppmärksamma de positiva fördelar fysisk aktivitet har på människors hälsa och på samhället i stort. Genom nationella engagemang från deltagarländerna i Europa ska veckan inspirera och uppmuntra den europeiska befolkningen till en aktiv livsstil. European Week of Sport är till för alla oavsett ålder, bakgrund och idrottserfarenhet.

I år deltog Sverige för första gången i European Week of Sport med Riksidrottsförbundet som nationell koordinator. European Week of Sport samordnades med den redan existerande aktiviteten Idrottens Dag som i år genomförs för femte gången. Idrottens dag som blivit ett välbesökt event möjliggör för budskapet om en aktiv livsstils fördelar att nå ut till många människor.

- Det känns helt naturligt att vi från RF tar rollen som nationell koordinator för European Week of Sport då hela arbetet går väl i linje med svensk idrotts strategiska mål inför 2025 och ett livslångt idrottande, säger RF och SISU Idrottsutbildarnas generalsekreterare Stefan Bergh.

Idrottsdistrikt över hela landet medverkade och gav barn, ungdomar och vuxna möjlighet att testa mängder av olika idrotter och aktiviteter. Bland annat kunde besökare bolltrolla med Skilled Twins, delta i ett mångfaldslopp, testa sina färdigheter i parkour i Street Sports on Tour och skejta loss på skridskodiscon. Utöver fysiska aktiviteter anordnades även flertalet seminarier och föreläsningar om hälsa och idrottande, att vara en bra idrottsförälder, ledarskap inom idrotten med mera. De deltagande distrikten Blekinge, Stockholm, Västmanland, Örebro, Norrbotten, Dalarna, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen, Gävleborg, Gotland, Östergötland och Skåne anordnade tillsammans över 30 Idrottens dag events med ett besökarantal över 30 000.

- Vår styrka är att vi kan samordna EU projektets satsning med våra distrikt och den satsning vi gör på Idrottens dag för att på så sätt agera över hela landet, berättar Stefan Bergh.

Riksidrottsförbundets landsomfattande satsning för ett aktivare samhälle fortsätter 2018 med ett vidare engagemang i European Week of Sport.    

Skribent: Charlotte Troberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss