Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Få kvinnor är ledare för barn och ungdomar inom idrotten

2019-03-05 14:57

73 procent män och 27 procent kvinnor är ledare inom barn- och ungdomsidrotten. Det visar Riksidrottsförbundets studie av ledarledda aktiviteter, (LOK-aktiviteter) som utgör en del av en rapport med fokus på fördelning kvinnor och män som ledare inom idrotten.
  • Skapad: 05 MAR 2019 14:57
Ungdomsidrott

Resultaten vad gäller ledarroller inom barn- och ungdomsidrotten visar att ungefär tre av fyra träningar inom barn- och ungdomsidrotten leds av män och nästan varannan ledare är en man i åldern 36–50 år. Det övergripande målet för idrottsrörelsens jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen.

– Det ska finnas lika möjligheter för alla, oavsett kön, att utöva och leda idrott. Statistiken visar att vi inte använder all potential som finns när det gäller möjliga ledare för barn- och ungdomsidrott. Vi behöver tillsammans se över hur vi kan ändra våra normer och våra strukturer för att ge möjlighet för alla att bli ledare inom idrotten, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Idrottsrörelsen har i det intensifierade jämställdhetsarbetet satt kvantitativa mål som ska vara uppnådda år 2025:  

Andelen kvinnor och män som tränare inom de olika idrotterna ska uppgå till minst 40 procent. Det gäller alla nivåer inom idrotten; barn- och ungdomsverksamheten på föreningsnivån, vid riksidrottsgymnasium och nationellt godkända idrottsutbildningar samt inom specialidrottsförbundens (SF) landslagsverksamheter.

– Fokus i tidigare analyser har varit andel män och kvinnor inom ledande organ inom idrottsrörelsen. Det arbetet kommer att fortsätta men parallellt måste också en förändring ske vad gäller kvinnor och män som ledare för idrottsaktiviteter, konstaterar Stefan Bergh.

Triathlon, gång- och vandring, simidrott, draghundsport, parasport, friidrott och orientering är de idrottsförbund som i nuläget har minst 40 procent andel kvinnor eller män som ledare inom barn- och ungdomsidrotten. Triathlon, simidrott och orientering har dessutom minst 40 procent pojkar eller flickor som utövare inom barn- och ungdomsidrott.

Riksidrottsförbundet har i denna studie tittat närmare på fördelningen av kvinnor och män med fokus på ledarrollen. Statistiken som redovisas i rapporten är hämtad från befintliga register och inhämtade data som Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna har till förfogande. Studien har utgått från fyra olika områden: ideellt arbete bland kvinnor och män, könsfördelningen bland ledare för barn- och ungdomsidrotten, ledare/tränare för landslag samt ledarutbildningar inom SISU idrottsutbildarna.

Hela resultatet från rapporten kommer att släppas inom kort.

 

Länk till SR Ekot

SR P1 Morgon intervju med Jenny Svender

 

För mer information kontakta

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-564 52 16

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss