Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Föreningslivets finansiering står på spel

2017-12-20 13:28

Föreningslivet får 1,6 miljarder kronor från egna lotterier och spel. Intäkter som kan riskeras beroende på vilken väg regeringen väljer när spelmarknaden görs om. Imorgon beslutar regeringen om en ramlagstiftning för en ny spelreglering.
  • Skapad: 20 DEC 2017 13:28
Idrottens finansiering

Regeringen vill att den svenska spelmarknaden ska ritas om och utländska spelbolag ska släppas in på den svenska marknaden. Imorgon torsdag kommer regeringen att besluta om den ramlagstiftning som ska skickas till lagrådet på remiss. Ambitionen är att en proposition om en ny spelreglering ska föreläggas riksdagen i mars 2018. Några delar om regeringens förslag har redan kommit fram. Bland annat att föreningslivet får behålla den nuvarande skattefriheten för lotterier och att lotter inte ska få säljas av de privata spelbolag som idag verkar från andra länder.

– Imorgon kommer vi att få se vilka vägval regeringen gör i några principiella frågor. En avgörande fråga för såväl idrotten som hela ideell sektor är om vi ska få fortsätta hålla på med bingo såväl fysiskt som på nätet. Sett över tid kommer bedömer jag att det är en nyckelfråga för föreningslivets framtida möjligheter att fortsätta få goda intäkter från spel och lotterier, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

Manipulerade och uppgjorda tävlingar och matcher, så kallad matchfixing, är ett av de största hoten mot idrotten. I förslaget till ramlag finns ett nytt brott, spelfuskbrott, som ska täppa till den befintliga luckan i lagen.

– Jag är glad över statsrådet Ardalan Shekarabis tydliga vilja att röka ut matchfixing från den svenska spelmarknaden. Spelfuskbrottet är bra och nödvändigt. Men det räcker inte. Förbud på spel i låga divisioner och enstaka händelser som första hörnan platsar inte i ramlagstiftningen. Men jag förväntar mig att de kommer att finnas med i propositionen, säger Björn Eriksson.

Spelmarknaden berör många aktörer. En del som regeringen inte tycks ha landat i är hur spel på hästar och den framtida finansieringen av hästnäringen ska lösas.

– Jag noterar att regeringen vill titta närmare på hästnäringens framtida finansiering. Jag tror att ersättning till hästnäringen från spelbolag som erbjuder spel på hästsport kommer vara en del. En lösning som självklart även ska att omfatta ersättning till våra idrotter från spelbolag som erbjuder spel på till exempel fotboll eller ishockey, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet 
070-626 46 06

 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss