Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ny dom öppnar för fler idrotter i friskvårdsbidraget

2018-01-16 17:04

Nya tolkningar av Högsta förvaltningsdomstolen och Skatteverket öppnar för att fler idrotter ska vara berättigat friskvårdsbidrag.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2018 10:10
Idrottspolitik

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen.

– Tidigare har bland annat golf och ridning inte ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning. Men det ser ut att bli ändring på det nu, säger Stefan Bergh, generalsekreterare för Riksidrottsförbundet.

Förra veckan fastställde Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) Skatterättsnämndens förhandsbesked och därmed sagt ja till att enklare form av golf ska vara berättigat till friskvårdsavdrag.I domen påpekas tydligt att den endast gäller träning på driving range samt spel på enklare banor som varken kräver hög kunskap eller medlemskap. Alltså golfspel på så kallade pay and play-banor och att träna golfslag på driving range.

Golf, ridsport, segling och alpin skidåkning, är exempel på sporter som tidigare inte har varit avdragsgilla därför att de inte ansetts vara en enklare eller billigare form av motion. I och med domen i HFD tycks även Skatteverket öppna för en översyn av reglerna. I ett pressmeddelande säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket, att den som spelar golf eller tar ridlektioner på en ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det.

– Vi ser fram emot att Skatteverket nu ser över sitt ställningstagande och att idrotter som golf och ridsport i föreningsform äntligen blir berättigade till friskvårdsbidrag, säger Stefan Bergh.

Skatteverkets pressmeddelande hittar du här

 

För mer information kontakta

Johan Karlsson
förbundsjurist Riksidrottsförbundet
08-699 61 26

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss