Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: PETTER ARVIDSON

Personer i AIK utsätts för hot

2017-10-28 13:10

Personer i AIK har under en tid utsatts för hot och trakasserier. - Hot och våld har inget i idrotten att göra. Både som AIK:are och ordförande i Riksidrottsförbundet stödjer jag AIK, men också Gais och AFC Eskilstuna som senaste tiden har tagit avstånd från det som har skett och polisanmält händelserna, säger Björn Eriksson Riksidrottsförbundets ordförande.
  • Uppdaterad: 2018-08-27 10:10

Personer i AIK har under en tid utsatts för hot och trakasserier. Hoten och trakasserierna har varit så allvarliga att AIK har polisanmält dessa.

- Hot och våld har inget i idrotten att göra. Både som AIK:are och ordförande i Riksidrottsförbundet stödjer jag AIK, men också Gais och AFC Eskilstuna som senaste tiden har tagit avstånd från det som har skett och polisanmält händelserna, säger Björn Eriksson Riksidrottsförbundets ordförande.

Ordningsstörningarna på arenorna har minskat de senaste åren. Däremot finns signaler att hot och våld mot spelare, förtroendevalda och anställda, journalister, ordningsvakter och supporterpoliser har ökat över tid. Därför kartlägger Brottsförebyggande rådet (Brå) hot och våld inom idrotten på uppdrag av Riksidrottsförbundet. Rapporten som ska presenteras under våren kommer att beskriva vilka funktioner som utsätts för hot och våld, på vilket sätt och varför.

- Det här är inte bara ett problem för fotbollen. Därför vill RF på alla sätt stötta kampen mot dessa idrottens dödgrävare - från att stimulera polisanmälan till att på alla sätt verka för att detta är en prioriterad uppgift inom polisen. Med hjälp av Brå:s rapport kommer vi att få nya verktyg. Tillsammans med det fördjupade samarbetet med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten ska vi göra idrotten till en trygg zon, säger Björn Eriksson.

Skribent: Mattias Hjelmberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss