Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Skrivelse till regeringen efter besvikelse över brutet löfte

2019-05-07 08:56

Riksidrottsförbundet, Pensionärernas riksorganisation (PRO) och SPF Seniorerna, skickar idag brev till regeringen efter att de 20 miljoner kronor som lovats till satsning på idrott för äldre tagits bort i vårbudgeten. Vi behöver göra mer för äldre och vi vill nå fler äldre som av olika orsaker inte rör på sig, skriver Björn Eriksson, ordförande RF, Christina Tallberg, ordförande PRO och Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.
  • Uppdaterad: 07 MAJ 2019 08:56
Idrottspolitik

Riksidrottsförbundet har tidigare tillsammans med seniorförbunden lyft vikten av att bryta äldres isolering och ensamhet och vi har tillsammans sett att idrotten kan och ännu mer hade kunnat genom sina idrottsföreningar bidra med gemenskap, glädje och fysisk aktivitet.

 

Här följer brevet till regeringen i sin helhet:

Till statsråden Magdalena Andersson, Lena Hallengren och Amanda Lind 

När vårbudgeten presenterades blev vi förvånade och besvikna över att regeringen väljer att plocka bort den satsning på idrott för äldre som Socialdemokraterna hade som vallöfte och Moderaterna och Kristdemokraterna hade med i sin budget. 

Det är välkänt att effekten av träning för äldre är stor. Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och ett socialt sammanhang och gemenskap. Vi hade nu tillsammans förslag på hur vi skulle ha genomfört denna satsning om vi hade fått statligt stöd för mer träning och gemenskap för personer som är 65 år och äldre. 

Vi hade kunnat göra en folkbildningssatsning på mat och måltid, tillgängliggjort fler mötesplatser samt tillgång till anläggningar på dagtid för fysisk aktivitet för att må bättre och orka mer samt ökad gemenskap för minska ensamhet och isolation. Vi behöver göra mer för äldre och vi vill nå fler äldre som av olika orsaker inte rör på sig. Tillgängligheten måste öka, avgiften för träning måste hållas på en rimlig nivå för att de med låg inkomst ska kunna delta, kontaktnätet med äldre personer som inte självmant håller på med fysisk aktivitet måste byggas upp.

Delaktighet och inflytande i samhället eller över den egna livssituationen är också viktigt för ett hälsosamt åldrande. Här vill vi bli bättre och göra mer tillsammans. 

Vi hoppas att regeringen väljer att satsa på de äldre i kommande höstbudget och ger oss möjlighet att bidra i arbetet för ett ökat välbefinnande. 

 

Vänligen 

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet 

Christina Tallberg, ordförande PRO 

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss