Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Socialdemokraterna lovar 20 miljoner kronor i satsning på idrott för äldre

2018-05-22 11:13

Idag presenterade socialdemokraterna ett vallöfte med en statlig satsning på idrott för äldre med 20 miljoner kronor. Satsningen ligger helt i linje med den fråga som Riksidrottsförbundet lyft tillsammans med pensionärsorganisationerna där fokus är på hur idrottsföreningars bidrar till att många håller sig friska, får lust och glädje på fritiden och får ett socialt sammanhang och en gemenskap.
  • Uppdaterad: 2018-08-27 10:10

- Vi vet idag att effekten av träning är stor för äldre och till och med kan ha större betydelse i hög ålder. Våra idrottsföreningar kan bidra till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och de kan ge ett socialt sammanhang och gemenskap. Det är därför mycket glädjande att Socialdemokraterna idag presenterar ett vallöfte med en statlig satsning på idrott för äldre med 20 miljoner kronor, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

De positiva effekterna av fysisk aktivitet, träning och verksamhet i föreningsliv är många och väl belagda i forskning. För att nå målet om en jämlik hälsa behövs en gemensam kraftsamling. Samtidigt som många människor mår bra ser vi att allt fler mår sämre och att samhället får ökade kostnader för vård och omsorg. Allt fler lyfter vikten av att ge äldre möjligheter till ett mer aktivt liv och det är bra att fler uppmärksammar att vi i Sverige lever allt längre och att vi kan få allt fler år med bra livskvalitet. Men mycket mer kan ändå göras för att fler ska få ett friskare och gladare liv på äldre dar.

- Vi har drivit frågan om ett statligt stöd för idrott för äldre för att vi vet att våra idrottsföreningar kan bidra till att många får känna den där viktiga samhörigheten och gemenskapen och få ett friskare liv. Nu hoppas jag att fler partier följer Socialdemokraterna och föreslår ett statligt stöd så att fler äldre kan få bättre livskvalitet.

Fakta om Socialdemokraternas vallöfte

En folkhälsosatsning för äldre – Socialdemokraterna inför ett särskilt statligt stöd på 20 miljoner kronor för att stimulera föreningsidrott bland äldre. Idrott och rörelse har positiv inverkan på hälsan och föreningsidrott bidrar till att såväl förebygga som att bryta isolering bland äldre. Stödet kommer gå till Riksidrottsförbundet som i sin tur får förmedla pengarna vidare till sina förbund och föreningar.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss