Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

​Strategisk plan för svensk idrott: Ökade insatser för att nå målet - Världens bästa barn- och ungdomsidrott

2017-05-20 15:42

Riksidrottsstämman beslutade att bistå Riksidrottsstyrelsens förslag att öka insatserna för förändringar av barn- och ungdomsidrotten. Målet är att år 2025 ha en idrottsrörelse där alla får plats att idrotta utifrån sina villkor oavsett ambition, ålder, kön, prestationsnivå eller andra förutsättningar. Träning och tävling ska utformas så att utövaren mår bra, har roligt och utvecklas under hela livet.
  • Skapad: 20 MAJ 2017 15:42

- Vi är övertygade om att världens bästa barn- och ungdomsidrott där träning och tävling är anpassade efter barnens förmåga och utveckling också ger världens bästa elitidrott. Det är det vi menar med att gå från den traditionella bilden av idrottsrörelsen med en bred bas av barn och unga och spetsig topp av elitidrottare – en triangel, till en idrottsrörelse där alla kan vara med hela livet – en rektangel, säger Tommy Ohlström, Riksidrottsförbundets styrelse.

Beslutet innebär utveckling av former och strukturer för träning och tävling för att passa barn och ungdomar. En liknande utveckling ska göras för att anpassa träning och tävling efter vuxna och äldre idrottares behov. Dessutom genomförs en bildnings- och utbildningssatsning kring den nya synen på träning och tävling i föreningar, och synen på träning och tävling ska genomsyra idrottsövergripande tränarutbildning.

- Det är ett omfattande arbete som i vissa delar är påbörjat men som nu intensifieras. Bildning och utbildning i föreningar, av ledare, föräldrar och andra blir avgörande för att vi alla inom idrottsrörelsen tillsammans ska kunna se vikten av den förändring vi påbörjat, förstå varför och vad jag och min förening kan göra för att arbeta och bidra under den här resan, säger Tommy Ohlström.

Tävling är en naturlig del av idrotten och det ska det vara även framöver. Beslutet och förändring av träning och tävling handlar om att anpassa tävlingsmomenten efter barnen och inte efter de vuxna som tidigare varit normen. Tävling ska ske på barnens villkor, vilket kan innebära att se över tävlingsreglerna så att vikter och avstånd anpassas för barnens verklighet, att tabeller tas bort för barn under 12 år och atttävlingsmomenten breddas i vissa idrotter för att nå en bredare träning. Utvecklingen av former och strukturer för vuxna och äldre handlar om att idrottsrörelsen ska vara en mötesplats för gemenskap och fysisk aktivitet för alla åldrar utifrån olika behov.

Mer information om Strategiarbete 2025 hittar du här

För mer information kontakta

Tommy Ohlström 
Styrelseledamot Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna070-593 97 51

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss