Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Tillsammans måste idrotten ta ansvar för förändring

2017-11-22 21:19

Idag har DN-sporten publicerat ett namnupprop där kvinnor skrivit under för att visa sitt stöd för idrottens #metoo, #timeout, och där kvinnor också delar egna berättelser om trakasserier, övergrepp inom idrotten. - Oacceptabelt att män beter sig på det här sättet, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2018 10:10

– Det här är helt oacceptabelt att män beter sig på det här sättet. Idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar så naturligtvis finns det också här många män som har gått över gränser, trakasserat och begått övergrepp. Det är därför extra viktigt att vi tar ett stort ansvar för att ändra på detta och den utmaningen vill vi anta, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Att trakasserier och övergrepp sker handlar i grunden om avsaknad av jämställdhet. I många idrotter och föreningar finns en maskulinitetsnorm som idrottsrörelsen behöver arbeta med. Synen på hur en manlig idrottare ska se ut, hur han ska bete sig och vad han ska säga behöver vi diskutera och förändra. Riksidrottsförbundet har nyligen tagit fram utbildningsmaterial för att lyfta dessa frågor särskilt har påbörjat utbildningsinsatser och det finns flera externa initiativ som vi välkomnar, bland annat Locker room talk.

– Vi välkomnar den debatt som har följt efter #metoo och nu inom idrottens #timeout. De oacceptabla upplevelser som många kvinnor vittnar om visar att idrottens jämställdhetsarbete har gått för långsamt, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Idrottsrörelsen tog ett strategiskt beslut på stämman i maj i år om tydliga jämställdhetsmål och pekade ut jämställdhet som en av de viktigaste frågorna i det pågående strategiarbetet de kommande åren.

Mer information om jämställdhetsarbetet finns här (länk)
 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Stefan Bergh
Generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
08-699 60 30

 

 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss