Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Trygga idrottsevenemang kräver fortsatt samverkan

2019-03-29 08:42

Nu drar herrallsvenskan i fotboll igång och flera av vinteridrotterna går in i slutspel. Evenemang med mycket publik som vill uppleva idrotten på plats för att få känna nerv, närhet, stämning och delaktighet. I podden Idrott & politik diskuteras trygga evenemang med Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet och Mats Norlin, nationellt idrottsansvar på Polismyndigheten.
  • Skapad: 29 MAR 2019 08:42
Trygg idrott

De allra flesta evenemangen kommer vara positiva upplevelser men det kommer även förekomma matcher som dessvärre omgärdas av brott och ordningsstörningar och i vissa fall med inslag av hot, hat och trakasserier.

– Samtliga matcher föregås av ett stort förberedelsearbete med förebyggande åtgärder och här är samverkan mellan de olika parterna; arrangör, arenaägare, Polismyndigheten med flera, oerhört viktig, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig Riksidrottsförbundet. 

För ett år sedan presenterades en överenskommelse mellan Polismyndigheten och Riksidrottsförbundet för att stärka arbetet mot idrottsrelaterad brottslighet – en överenskommelse där ”Idrottsevenemanget – välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla för alla” är en del. För idrotten gäller nolltolerans mot våld, hot och annan otillåten påverkan. Brott ska anmälas. Alla uppmanas att ha respekt för varandra, för motståndarsupportrar, personal, spelare, ledare och domare.

– Vi samverkar och stöttar för att underlätta för arrangörer av idrottsevenemang oavsett idrott, exempelvis med framtagande av egna säkerhetsplaner. Vi från Polisen har varit med tillsammans med Riksidrottsförbundet och pratat och hållit utbildningar över hela landet om detta, säger Mats Norlin, nationellt idrottsansvar på Polismyndigheten. 

Riksidrottsförbundet har, tillsammans med Bandyförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollförbundet och Ishockeyförbundet, utarbetat en ny webbaserad utbildning för publikvärdar. Publikvärden har till uppgift att skapa trivsel och trevlig stämning och att se till att evenemanget blir en säker och trygg upplevelse. Publikvärden ingår i säkerhetsorganisationen ofta tillsammans med ordningsvakter och polis på plats.

– Publikvärden är ofta den första som publiken möter när de kommer till arenan här kan vi alla bidra till att underlätta deras arbete genom visad respekt och positiv inställning, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig Riksidrottsförbundet.

 

Här kan du lyssna på hela poddavsnittet Trygga evenemang – Idrott & Politik.

Om du vill anmäla eller ha stöd och hjälp kan du höra av dig till Riksidrottsförbundets stödlinje This is a mailto link där vi samverkar med Polismyndigheten och Brottsofferjouren.

Här finns information om Publikvärdsutbildningen

 

För mer information kontakta

Lena Sahlin
Säkerhetsansvarig Riksidrottsförbundet
08-699 62 07

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss