Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Varför togs satsningen på Äldrelyftet bort, regeringen?

2019-04-16 11:48

Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och ett socialt sammanhang och gemenskap. Tillsammans med PRO och SPF är idrotten redo att bidra men regeringen tog bort äldresatsning. Tänk om - skriver Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, Christina Tallberg, ordförande PRO och Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna på SVT Opinion.
  • Skapad: 16 APR 2019 11:48
Idrottens samhällsnytta

Socialdemokraterna gick till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige. ”Ambitionen med dessa satsningar är att bryta ensamheten bland de äldre. Det är vi skyldiga dem som varit med om att bygga vårt land”, sa äldreminister Lena Hallengren (S) då.

För oss inom pensionärsorganisationerna och Riksidrottsförbundet var det glädjande nyheter då vi hade fört fram att vi ville genomföra dessa satsningar. Vi vet ju att effekten av träning för äldre är stor.

Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och ett socialt sammanhang och gemenskap. Vi vet också att de undersökningar som gjorts av Socialstyrelsen riktade till äldre som har hemtjänst eller bor på särskilt boende svarar över hälften att de besväras av ensamhet.

Sedan blev det val i Sverige och vi fick senare en budget klubbad i riksdagen där glädjande även Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde verklighet av ett statligt stöd till idrott för äldre.

Så vår förvåning och besvikelse över att regeringen väljer att plocka bort en satsning i budgeten som (S) hade som vallöfte och som Moderaterna och Kristdemokraterna hade sett till skulle ha blivit verklighet är stor.

Detta är ett utdrag ur debattartikel av Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, Christina Tallberg, ordförande PRO och Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna på SVT Opinion. 

Här kan du läsa hela debattartikeln på SVT Opinion

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss