Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Doping eller dopning

  • Uppdaterad: 07 JAN 2016 11:11

Under större delen av 1900-talet så har vi i Sverige benämnt fusk genom tillsatser av otillåtna preparat som doping. Det är också ett internationellt vedertaget begrepp som få länder hittat på andra ord för. Till exempel heter det doping i de övriga nordiska länderna.

Ordet doping är en anglifiering av det nederländska ordet doop, som betyder "sås" och vars verbform är doopen som betyder "doppa" eller "sänka ned". Det anses att boerna i södra Afrika vederkvickte sig genom att doppa sitt bröd och annan föda i såser med stärkande medel av olika slag. Redan 1882 fanns ordet doping med i ett engelskt lexikon.

RF har under många års tid försökt uppmärksamma samhällsproblemet med missbruk av anabola steroider (AAS). När en lag om förbud mot AAS infördes i Sverige 1992 användes ordet dopning för första gången med en helt ny betydelse. Fram tills dess var ordet dopning ett begrepp inom elläran. Lagrådet föreslog att ordet doping skulle bibehållas men språknämnden var av annan uppfattning då man ansåg att den sedan många år vedertagna ordet doping inte längre var korrekt svenska.

Därav ändrades betydelsen av ordet dopning och det infördes i lagtexten. Fram tills dess hade doping varit det ord som uteslutande användes på detta område. Fortfarande dominerar ordet doping i det allmänna språkbruket.

Inom idrotten har vi fortsätt tala och skriva om doping. I RF:s stadgar och i alla regler, föreskrifter och andra styrdokument används benämningen doping. RF har sedan 1977 en Dopingkommission och sedan början av 80-talet en antidopingavdelning. Dopinglaboratoriet på Huddinge sjukhus och Dopingjouren har inte heller bytt namn.

Enligt Svenska Akademins Ordlista accepteras numera båda varianterna.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss