Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Internationellt

  • Uppdaterad: 15 JUN 2015 15:09

Dopingen inom idrotten är ett internationellt problem som kräver internationella lösningar och bred samverkan. Genom åren har ett tämligen komplext och omfattande samarbete byggts upp mellan olika intressenter.

Nationella idrotts- och antidopingorganisationer

I så gott som alla länder jorden runt bedrivs någon form av nationellt antidoping­arbete. I Sverige svarar RF för detta. Många nationella antidoping­organisationer samarbetar i olika konstellationer, för att lära av varandra och driva på utvecklingen i olika frågor. RF har t ex ett mångårigt samarbete med övriga nordiska länder. RF är också medlemmar i iNADO, en internationell sammanslutning av nationella antidopingorganisationer.

Tillsammans med regeringen ingår RF även i IADA, ett multilateralt avtal mellan världens ledande nationer inom antidopingområdet.

Även via regeringar bedrivs ett tämligen omfattande antidopingarbete. Dels bidrar regeringarna ekonomiskt till det nationella antidopingarbetet, dels behandlas dopingfrågan i det ordinarie mellanstatliga samarbetet. Således fanns det tidigare en antidopingkonvention inom Europarådet som ett flertal stater underteckade.

Sedan 2007 gäller en ny världsomfattande konvention mot doping under FN-organet UNESCO.

Internationell idrott


Internationella idrottsförbund har i allmänhet egna antidopingprogram som man bedriver i samarbete med sina nationella medlemsförbund, till exempel inom simning och friidrott. Programmen innehåller normalt såväl dopingkontroller som information och utbildning.

Även mellan de internationella idrottsförbunden förkommmer olika former av samverkan, bland annat genom den Internationella Olympiska Kommittén.

World Anti-Doping Agency (WADA)

Sedan 1999 leds och samordnas det internationella antidopingarbetet av WADA, en organisation som till lika delar består av företrädare för idrottsrörelsen som världens regeringar. 2004 utvecklade WADA ett nytt globalt regelverk, som gäller i alla idrotter och länder, The World Anti-Doping Code. 2009 förnyades koden och den senaste versionen av koden gäller från och med 2015.

WADA ansvarar även för dopinglistan, laboratoriernas utveckling och satsar mycket på forskning. Man arbetar därutöver även med dopingkontroller, information och utbildning.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss