Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Doping som samhällsproblem

  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:48

I svensk lag regleras dopningsbrott i dopningslagen. Inom idrotten finns det dopingregler. Det är två helt skilda regelverk som behandlar två helt olika företeelser.

Inom idrotten betraktas till exempel vissa astmamediciner och många andra vanliga läkemedel som doping. I lagen handlar det endast om Anabola Androgena Steroider (AAS) och tillväxthormon.

Idrottens dopingfrågor sammanblandas alltför ofta med samhällsproblemet med missbruk av AAS. Det kan därför vara på sin plats att reda ut begreppen.

AAS vanligast


De som dopar sig utan att vara tävlingsidrottare har andra skäl till detta än att fuska till sig idrottsresultat. Sådan doping handlar i princip uteslutande om AAS. Missbruk av AAS är idag ett växande samhällsproblem. Detta drogrelaterade missbruk sker i syfte att förändra kroppen men också de psykiska effekterna av drogen eftersträvas.

Rikskriminalpolisen rapporterar ett ökat användande av AAS bland kriminella individer. AAS ökar aggressivitet och mod och gör användarna mer våldsbenägna. Bland narkomaner verkar AAS etablerat sig som en drog bland andra.

Ett annat problem är styrketränande motionärer med kroppsbyggarideal som tar till AAS för att snabbt öka i vikt. Bland motionärer förekommer det att AAS också blir inkörsporten till traditionellt narkotikamissbruk. Idrottsrörelsen har sedan tidigt 80-tal bekämpat doping inom idrotten och även uppmärksammat missbruket av AAS utanför idrotten.

Dopingproblemet inom svensk elitidrott är idag minimalt. Att det pågår ett massivt antidopingarbete inom svensk idrott på alla nivåer är en viktig faktor för att fortsätta hålla svensk elitidrott dopingfri. Den ökade spridningen av AAS i samhället är dock oroande då det finns risk att problemet spiller över till den organiserade idrotten.

Länkar med fokus på samhällsproblemet AAS

Dopingjouren
. Bästa hemsidan om AAS där man dessutom kan fråga experter.

PRODIS
. Prevention av dopning i Sverige. Många projekt med intressant information.

Dokumentation om doping som samhällsproblem


Konferens i Falun maj 2006 (pdf)


Nordisk Konferens i Uppsala sept 2007 (pdf)


Litteraturtips om samhällsproblemet finns här

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss