Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Doping i din närhet

  • Uppdaterad: 22 FEB 2016 13:26

Som idrottsledare, kompis eller anhörig kan det vara svårt att uppmärksamma en person som dopar sig. Det finns dock ett antal kännetecken man ska vara uppmärksam på.

Var för sig är kännetecknen förstås inte något bevis på missbruk av anabola androgena steroider (AAS), men använda med sunt förnuft kan de vara ett bra hjälpmedel för att i tid uppmärksamma ett missbruk.

Vart vänder jag mig?


Om du misstänker bruk av steroider kan du rådfråga Dopingjouren: 020-546 987. Dopingjouren har till uppgift att besvara frågor från allmänheten och ge råd till anhöriga och missbrukare av ASS. Du har rätt att vara anonym.

Dopingjourens webbplats


Fysiska kännetecken

Snabb viktökning
: Bruk av AAS i samband med träning kan på kort tid ge en onormalt snabb viktökning. 10-15 kg på 3 månader är inte ovanligt.

"Moon face"
: Viktökningen beror delvis på att kroppen binder mer vätska. Kroppen ser därför ofta lite extra "uppblåst" ut och skinnet stramar.

Akne: Akne är ett vanligt problem. Ofta kan det vara fråga om svårartad akne, dvs bölder snarare än vanliga "finnar".

Hårigheten ökar och minskar
: Tillförsel av AAS medför på sikt ökad kroppsbehåring. Samtidigt ökar risken för flintskallighet.

Män kan få bröst: Trots att AAS är jämförbart med manligt könshormon stimuleras även bröstkörtlarna att växa, som hos kvinnor. Detta beror på att en del av de tillförda steroiderna omvandlas i kroppen till kvinnligt könshormon (östrogen).

Kvinnor kan få basröst: Kvinnor som tar ASS riskerar att få ett sänkt röstläge, dvs en mera manlig röst.

Psykiska kännetecken

"Kort stubin"
: Under pågående missbruk kan personen ifråga ofta bli aggressiv och lynnig. Beroende på utgångsläget kan förhållandet vara mer eller mindre uttalat.

Stålman eller mus
: Stora humörsvängningar är inte ovanliga. Ibland känner de sig som stålmannen, ibland kan de känna sig förföljda och deprimerade.

Beteendeförändringar

Kropps- och prestationsfixering
: Med bruket av AAS följer ofta en uttalad fixering vid träningsresultaten och/eller kroppen. Att vara stor, stark och slå personligt rekord är viktigt, mycket viktigt.


Träningsfixering
: Samtidigt intensifieras ofta träningen. De är få aktiviteter, om ens någon, som är viktigare. Idrottsutövare som inte vill överraskas av dopingkontroll förlägger ofta träningen till någon annan plats än normalt eller till udda tider.

Matfixering och kosttillskott: Kostens sammansättning är ofta mycket viktig för den "medvetne" missbrukaren, ibland intill fixering. Men det är inte bara mat det handlar om. Olika former av kosttillskott är ofta minst lika viktiga.

Dålig ekonomi: Även om doping inte behöver vara särskilt dyrt från början, blir det ofta allt dyrare med tiden. Till detta kan komma kostnader för olika kosttillskott.

Nya kompisar: Att äta, träna och sova upptar allt mer tid. Gamla kompisar försvinner och ersätts av nya med samma intresse.

Bortförklaringar: Med det nya intresset och de nya kompisarna följer ofta nya attityder:

- Alla andra dopar sig...
- Ska man lyckas måste man ju satsa...
- Det är inte så farligt...
- Ska bara köra den här kuren...osv.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss