Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Åke Andrén-Sandberg

Ledamot i dispenskommittén
  • Uppdaterad: 07 OKT 2016 10:21

Åke Andrén-Sandberg har under de senaste 13 åren har varit en av de sex i Riksidrottsförbundets Dopingkommission. Han har skrivit 52 böcker och har publicerat mer än 300 vetenskapliga artiklar. Han grundade idrottsmottagningen ”Idrottshälsan i Skåne” och drev den i 13 år. Var styrelsemedlem i 10 år i Läkaresällskapets och Läkarförbundets sektion för idrottsmedicin varav ordförande i 3 år. 

Åke gjorde sin AT i Halmstad som den förste AT-läkaren i Sverige och utbildade sig till kirurg. Därefter började han på Universitetssjukhuset i Lund, där han med ett tvåårigt avbrott för att vara chef i Eksjö stannade i precis 20 år.

Disputationen 1982 handlade om bukspottkörtelcancer och möjligheterna att använda hormoner som behandling och ledde till docentur och överläkartjänst 1983.

Vid 50 års ålder var det dags att se om det var möjligt att ”göra något annat innan man dör”, vilket ledde till 4 månader som ensamläkare på Grönland, 2 månader som visiting professor i Liverpool och 1 år som forskare i Bern (Schweiz). Sökte sedan och fick en professur i kirurgi och chefskap i Bergen men flyttade hem efter tre år vid äldste sonens sjukdom.

Åke arbetade sedan 1½ år som sjukhuschef för barnsjukvården i Göteborg, 1 år som professor på Nordiska Hälsovårdshögskolan och sedan ½ år som överläkare i Danmark (Haderslev), innan det blev 3 år i Stavanger och 10 avslutande år på Karolinska sjukhuset i Huddinge (avbrutet av ½ år som kirurg i Malawi).

Numera fulltidsarbetande som kirurg i Ystad och distriktsläkare i Kristianstad.

Idrottsintresset har alltid varit stort, men upp till 15 års ålder var Åke minst i klassen och lyckades aldrig i någon idrott, men tog igen det under studietiden då det blev mer idrott än studier: handboll, bordtennis, tennis, innebandy, fotboll (universitetsmästare) med mera. Var dessutom idrottsledare i LUGI i 10 år, sekreterare i handbollssektionen i 10 år, lagläkare i 10 år och så småningom läkare för handbollslandslaget i 7 år.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss