Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Retroaktiv dispens

  • Uppdaterad: 23 FEB 2015 10:56

Indelningen i idrottsutövare på nationell/hög tävlingsnivå respektive övrig idrottsutövare inom dipsensreglerna innebär att idrottare på övrig idrottsnivå ansöker om en retroaktiv dispens efter begäran från Dopingkommissionen för bruk av dopingklassad substans/metod. Sådan begäran kommer normalt när idrottsutövaren får besked om att förbjudna substanser hittats i dopingprovet.

Övrig idrottsutövare får alltså möjlighet att ansöka om dispens i efterhand medan idrottsutövare på nationell/hög tävlingsnivå alltid måste ansöka om dispens i förväg.


Om det är aktuellt för dig att delta i internationell tävling bör du kontrollera om tävlingen finns med på det berörda internationella specialidrottsförbundets (ISF) lista över tävlingar som omfattas av deras dispensregler. I så fall måste du i god tid ansöka om dispens direkt till dem. 

Annars gäller den svenska dispenshanteringen även internationellt. Uppgifter om vilka tävlingar som omfattas av ISF:s regler finns normalt på deras hemsida, som du i allmänhet kan nå via ditt svenska specialidrottsförbund (SF).

Idrottsutövare på nationell/hög tävlingsnivå ska alltid ansöka om dispens i förväg vid bruk av alla dopingklassade läkemedel/metoder.


Här ser du indelningen för idrottsutövare på nationell/hög tävlingsnivå respektive övrig idrottsutövare inom varje idrott
.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss