Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Hur en kontroll går till

  • Uppdaterad: 01 MAR 2018 08:50

Vem har rätt att kontrollera - och hur ska det gå till?

Riksidrottsförbundet (RF) har gjort en folder och en film som beskriver dina rättigheter och skyldigheter i samband med en dopingkontroll. Det är viktigt att du känner dig trygg och vet att kontrollen genomförs på rätt sätt. Foldern beskriver steg för steg hur en dopingkontroll går till och den delas ut till alla som genomgår dopingkontroll. Filmen är 4.45 minuter lång.

Ladda ner dopingkontrollfoldern (pdf)

Ladda ner dopingkontrollfoldern (English version) (pdf)

 

Filmen Dopingkontroll

Dopingkontroll

 

 

Vem kan kontrolleras - och var?

Om du utövar idrott och är medlem i en förening ansluten till RF är du skyldig att ställa upp på dopingkontroll. Det gäller även om du inte är medlem men deltar i träningsläger eller annan aktivitet som ditt specialförbund (SF) arrangerar.

Kontrollerna kan äga rum när som helst och var som helst. Även utomlands och utanför idrotten om du är elitidrottare. De kan genomföras av funktionärer från RF eller från nationell antidopingorganisation i andra länder. De kan också utföras av ditt internationella idrottsförbund (ISF) eller på uppdrag av World Anti-Doping Agency, WADA.

En kontroll innebär att du måste avge ett urinprov och/eller blodprov. Kontrollerna utförs alltid av legitimerade funktionärer.

Kontrollproceduren är certifierade enligt kraven i WADA:s standard för dopingkontroll samt kvalitetsstandarden ISO 9001:2015.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss