Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Definitioner av begreppet kosttillskott


Det finns flera olika definitioner av vad som räknas som kosttillskott där kanske Riksidrottsförbundets definition är den som är mest begriplig om man sysslar med idrott. Det förklaras på ett bra sätt även i SOK:s ”kostrekommendationer för elitidrottare”. 

I ”RF:s kostpolicy” delas kosttillskott in i tre huvudgrupper. 

Energitillskott som innehåller kolhydrater och protein

Det kan vara relevant att använda energitillskott i samband med hård fysisk träning som varar i mer än 60 minuter. Exempelvis vid turneringar, flera tävlingar på en dag eller liknande, där normalt matintag inte är möjligt, behöver kroppen extra energi i någon form. Vid sådan hård träning eller tävling kan det vara befogat med intag av protein eller kolhydrater i någon form.

Ergogena tillskott, så kallade prestationshöjande preparat

Ergogena tillskott är den grupp som innebär störst risker både vad det gäller doping och hälsorisker. Det är den här typen av kosttillskott som RF:s varningar gäller i första hand.

Vitaminer och mineraler

Tillskott av vitaminer och mineraler är sällan nödvändigt men kan komma ifråga om det finns konstaterad brist och det därför ordineras av expertis. Exempelvis järntillskott vid konstaterad järnbrist och järnbristanemi. Tillskott av kalcium till aktiva som inte dricker eller äter mjölk- ost- eller andra mejeriprodukter. Vid allergier, sjukdomar, resor eller extrem tränings- eller tävlingsbelastning.

 

Livsmedelsverket definierar kosttillskott på ett annat sätt som kanske inte riktigt stämmer överens med det som de flesta lägger in i begreppet kosttillskott.

Kosttillskott är enligt livsmedelsverket: ” Vitaminer och mineraler i koncentrerad form.”

Ergogena tillskott och energitillskott kallar Livsmedelsverket “Sportprodukter” som dessutom ingår i den större gruppen” Livsmedel för särskilda näringsändamål (sär-när)”. I gruppen sär-när ingår också “bantningsprodukter” och “livsmedel för speciella medicinska ändamål”.

 

Svensk egenvård som är en branschorganisation för företag som säljer kosttillskott beskriver kosttillskott så här: “Kosttillskott är ett livsmedel som är avsett att komplettera kosten. Ämnen som kännetecknar ett kosttillskott avses ett näringsämne, såsom vitamin- eller mineralämne, eller annat ämne som har en näringsmässig eller fysiologisk verkan. Kosttillskott kan även innehålla bl.a. fibrer, aminosyror, fettsyror och kolhydrater, växter eller mikrober. Ett kosttillskott får inte tillskrivas egenskaper som det inte har. Inte heller får det antydas att det har speciella egenskaper om alla liknande livsmedel har sådana egenskaper. Påståenden om att livsmedel inklusive kosttillskott förebygger, behandlar eller botar sjukdom eller antyda sådana egenskaper är inte tillåtna.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:05

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss