Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Mot Rio av egen kraft

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Svenska profiler delar med sig inför OS i Rio

  • Uppdaterad: 21 JUN 2017 13:48

Den 5–21 augusti genomförs de olympiska sommarspelen i Rio de Janeiro, Brasilien. Det är första gången någonsin som OS arrangeras i Sydamerika. Svensk Antidoping kommer att fram till spelens början lyfta fram olika idrottsprofiler som av egen kraft kämpar att få delta i årets största idrottshändelse.

Även om vi inte kan garantera någonting känner vi oss trygga i vad vi hittills åstadkommit och vi kommer fortsätta att informera våra svenska OS-deltagare och göra dopingkontroller. Allt med syftet att publik och åskådare ska njuta av svenska idrottsprestationer förvissade om att det skett utan förbjudna medel eller metoder. Sprid gärna vidare budskapet i dina egna kanaler.


Veckans profil: Daniel Ståhl

VM-femma i diskus

"Var dig själv och var ärlig i vad du än gör"

 Daniel Ståhl

 

Idrott: Friidrott, diskus
Förening: Spårvägens Friidrottsklubb
Främsta idrottsliga merit: VM-femma i Peking
Största konkurrent: Piotr Malachowski
Kommer från: Stockholm, Solna
Bor nu i: Stockholm, Järfälla


Vad ser du mest fram emot inför och under OS i Rio?
Jag ser fram emot att träffa alla världens länder i olika idrotter, ser verkligen fram emot att se världens bästa idrottsmän och kvinnor. Jag är oerhört stolt att få delta i världens största idrottsevenemang alla kategorier.

Varför tycker du det är viktigt med en ren och dopingfri idrott?
Jag tycker att allt fusk är fel. Man ska följa dom regler som är uppsatta, alla ska kunna delta och tävla på samma villkor. Ingen ska kunna ha någon fördel att fuska eller att använda otillåtna medel. Jag är helt emot allt fusk och all form av doping.

Varför vill du göra rätt för dig?
Jag vill göra mina resultat på rent och ärligt sätt.

Vilken är din förebild (inom eller utanför idrotten?)
Gerd Kanter (diskuskastare från Estland). Han var ingen direkt extrem talang när han var ung, men genom hård träning och målmedvetet arbete lyckades han bli en världskastare med OS- och VM-guld som topp.

Hur kan du vara en förebild för andra idrottare?
Ha det roligt på träningen. Genom att alltid göra ditt bästa. Ge aldrig upp. Var dig själv och var ärlig i vad du än gör.

Hur resonerar du kring kosttillskott och den risk för doping som finns vid användande av sådana produkter?
Vid minsta lilla misstanke om att ett kosttillskott kan innehålla otillåtna medel ska man inte ta det. För att vara på den säkra sidan ska man helt undvika kosttillskott. Det enda jag själv äter är mat, C-vitaminer och D-vitaminer.

Hur maxar du din egen prestation bäst utan att ta genvägar?
Genom en noggrant inplanerad träning och att man sedan följer den exakt.

Vad tycker du om det svenska antidopingarbetet?
Såvitt jag vet har det fungerat bra och att man har gjort ett bra arbete.

Har du några idéer på vad Svensk Antidoping bör göra annorlunda eller mer av?
Det bästa är ju utökad information framförallt till unga idrottare. Information om doping och att det är en felaktig väg att gå. Jag tycker också att man bör utöka antalet dopingtester.

Daniel tipsar: Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Svensk Antidopings nyhetsbrev.Peter tipsar: Svensk Antidoping och SOK vill inte att du ska bestraffas för förseelse mot dopingreglerna på grund av okunskap, slarv eller glömska. Ägna tio minuter av din tid och läs informationsfoldern som är speciellt framtagen till OS-truppen här.

https://www.rf.se/ImageVaultFiles/id_69042/cf_394/151113_SAD_RIO2016.PDF 

 


Peter tipsar: Svensk Antidoping och SOK vill inte att du ska bestraffas för förseelse mot dopingreglerna på grund av okunskap, slarv eller glömska. Ägna tio minuter av din tid och läs informationsfoldern som är speciellt framtagen till OS-truppen.

 


Veckans profiler: Jonna Adlerteg och Emma Larsson
Jonna Adlerteg och Emma Larsson, Artistisk Gymnastik_ret
Jonna Adlerteg

Idrott:
Artistisk gymnastik

Förening: Eskilstuna gymnastikförening
Främsta idrottsliga merit: EM-silver och världscupguld
Största konkurrent: Emma Larsson
Kommer från: Västerås
Bor nu i: Eskilstuna
 

Jonna tipsar: Håll dig uppdaterad genom att följa Svensk Antidopings Facebooksida.

 


Emma Larsson

Idrott: Artistisk gymnastik
Förening: Eskilstuna gymnastikförening
Främsta idrottsliga merit: Världscupguld, NM-guld, final på ungdoms-OS
Största konkurrent: Jonna Adlerteg
Kommer från: Eskilstuna
Bor nu i: Eskilstuna


Emma tipsar: Dopingreglerna gäller alla idrottsutövare och du är alltid ansvarig för vad som finns i din kropp vid en dopingkontroll. Läs foldern Tänk Efter Före så får du koll på det mest grundläggande och minskar risken att bli bestraffad för dopingförseelse pga okunskap.
Veckans profil: Anna Laurell Nash
Världsmästare i boxning

Jag säger nej! 


1511 Tobias Ludvigsson, landsvägscykel och Anna Laurell, boxning_ret

På bild: Emil Lindgren (mountainbike) och Anna Laurell
Idrott: Boxning
Förening:
Idrottsföreningen Linnéa
Främsta idrottsliga merit: VM-guld, EM-guld och 5:a på OS
Kommer från: Lund
Bor nu i: Stockholm

Anna tipsar:Vill du också visa att du står för en dopingfri idrott och tränar av egen kraft? T-shirten kostar 100 kr och beställs på This is a mailto link.      
Veckans profil: Johan Eurén 

OS-bronsmedaljör i grekisk-romersk brottning 

Jag har fått en VM-medalj hemskickad i efterhand


1603 JohanEuren_Brottning_ret


Idrott: Brottning
Förening: Örgryte Brottningsförening
Främsta idrottsliga merit: OS-brons
Största konkurrent: Riza Kayaalp (Turkiet)
Kommer från: Partille
Bor nu i: Partille

Vad ser du mest fram emot inför och under OS i Rio?
När man väl har upplevt en olympiad förstår man hur stort det är. På något sätt känns de fyra åren mellan en olympiad bara som en transportsträcka. Ser fram emot att få kvalificera mig till Rio och att pröva mina vingar på plats i arenan under OS. Det är lite som ett kvitto på hur väl man förberett sig.

Varför tycker du det är det viktigt med en ren och dopingfri idrott?
Jag tycker inte något fusk ok. Doping kan jag tycka är något av den värsta sortens fusk. I min idrott är det nästan bara de underbara stunder vi får stå på pallen under en prisceremoni vi kämpar för. Den bekräftelsen när du blir korad som segrare i en match, är en häftig känsla. Att veta att det finns dopade atleter mitt ibland oss är upprörande. Har själv fått en VM-medalj hemskickad i efterhand på grund av att min överman använt sig av dopingpreparat.

Varför vill du göra rätt för dig?
Finner det självklart att man skall eftersträva en ren idrott. Hoppas att yngre förmågor i och utanför min idrott kan se mig som en ren idrottare som åstadkommit det jag gjort utan några dopingpreparat.

Vem är din förebild?
Min förebild inom idrotten blev tidigt Mikael Ljungberg. Tänk dig att som 8-åring vara klubbkamrat med en världsmästare, den platsen tog Micke tidigt. 

Hur kan du vara en förebild för andra idrottare?
Tror och hoppas att folk runtomkring mig vet min ståndpunkt kring doping. Tror det är viktigt att man inte får en liberal dopingattityd, vilket jag inte upplever vi har i Sverige. Det går att bli bäst genom att idrotta rent. 

Hur resonerar du kring kosttillskott och den risk för doping som finns vid användande av sådana produkter?
Jag äter faktiskt kosttillskott, men är väldigt noga med vad jag äter. Äter aldrig något utländskt fabrikat, eller smakar någon kamrats kosttillskott. Allt för att minimera chansen att sätta i mig något som skulle vara orent.

Hur maxar du din egen prestation bäst utan att ta genvägar?
Tror det mesta handlar om att ta hand om sig själv. Äta, sova och träna, det är de tre byggstenarna inom idrott. Sköter jag de bitarna så ger jag mig själv chansen att lyckas.

Vad tycker du om det svenska antidopingarbetet?
Tycker vi har en bra attityd kring doping i Sverige, känns verkligen som tabu och kända dopingfall får löpsedlar med negativitet. Detta tror jag grundar sig i att svenskt antidopingarbete präglat oss i tidig ålder med skyltar, t-shirts och kampanjer. Stötte själv på ”dopingpolisen” som ungdom, vilket medförde att man i tidig ålder blev lite vaksam vad gäller kosttillskott och liknande.

Har du några idéer på vad Svensk Antidoping bör göra annorlunda eller mer av?
Hade önskat fler kontroller, speciellt fler blodprover.


Johan tipsar:Testa dina kunskaper i Svensk Antidopings Dopingquiz. Utmana dina lagkompisar och dela ditt resultat på Facebook.


Veckans profil: Karin Torneklint 

Förbundskapten för svenska friidrottslandslaget  

Så kommer vi få de bästa och roligaste spelen!Karin tipsar:Vi uppmuntrar alla idrottsförbund att ha en nära relation till Svensk Antidoping och se till att ha ett aktuellt och aktivt antidopingprogram. Ta hjälp av den handledning och de råd & instruktioner som finns.
 

Veckans profil: Charlotta Fougberg 

EM-tvåa på 3000 meter hinder   

"Har du en väg utan hinder så kan du vara säker på att den inte leder någonstans."

Fougberg

Idrott: Friidrott, 3000 m hinder
Förening: Ullevi Friidrottsklubb
Främsta idrottsliga merit: EM-silver 2014, svenskt och nordiskt rekord
Kommer från: Göteborg
Bor nu i: Göteborg


Vad ser du mest fram emot inför och under OS i Rio? 
Mina prestationer och hela resan fram till och med OS. Det är många som drömmer om att få vara med om ett OS på något sätt och så är fallet även för mig. För att jag ska nå mitt drömmål krävs det att jag presterar på högsta nivå både före och under OS. Det gör jag genom att träna smart så jag kan hålla mig hel och frisk för att få kontinuitet i min träning. Då kommer resultaten. 
  
Varför tycker du det är det viktigt med en ren och dopingfri idrott?
Alla ska träna och tävla på lika villkor. Jag tror ingen svarar ja på frågan om de vill tävla mot någon som är dopad och därmed svarar de även på frågan om de själva skulle dopa sig. Mitt svar är självklart nej. 
 
Varför vill du göra rätt för dig?
För mig är det en självklarhet med en ren och dopingfri idrott. Det handlar om respekt inför både mig och mina medtävlande. Jag skulle aldrig kunna vinna och må bra genom fusk. 
 
Vilken är din förebild (inom eller utanför idrotten)?
Mina föräldrar. Det är dem som har uppfostrat mig till den jag är idag. De har lärt mig att respektera andra och göra rätt för mig i alla lägen. 
 
Hur kan du vara en förebild för andra idrottare?
Jag har varit med om med- och motgångar och det gäller att ha tålamod för att nå toppen. Vägen är inte rak och det handlar om att ta sig igenom alla utmaningar på vägen och inte ge upp. Ett av mina favoritcitat som passar mig bra på flera sätt är: "Har du en väg utan hinder så kan du vara säker på att den inte leder någonstans." 
 
Hur resonerar du kring kosttillskott och den risk för doping som finns vid användande av sådana produkter?
Det är mitt ansvar att kontrollera dem kosttillskott jag eventuellt väljer att använda. Jag "litar" inte på någon utan stämmer alltid av allt mot RF:s röd-/gröna lista, produktens hemsida, kontaktar RF om jag är osäker och får ett utlåtande samt frågar mig omkring om någon annan har använt produkten.
 
 Hur maxar du din egen prestation bäst utan att ta genvägar?
Jag tränar fysiskt och mentalt, äter och återhämtar mig bra, gör det som ger mig positiv energi och njuter under hela min fantastiska resa mot mina mål. För mig finns det inga genvägar att nå toppen. Smart träning är ett uttryck jag använder mig av ofta och med det menar jag att träna så hårt jag klarar av för att hålla mig hel och frisk så jag får en kontinuitet i träningen. Det handlar inte alltid om att springa snabbast eller springa flest kilometer på träning utan att få en regelbundenhet på hög nivå.
 
 Vad tycker du om det svenska antidopingarbetet?
 Jag tycker att Svensk Antidoping gör ett bra arbete här i Sverige och är ett föredöme för hur vi ska uppnå en ren och dopingfri idrott. De gör oanmälda besök hemma hos idrottare, på träning/tävling och vid andra tillfällen. Vi får aldrig förvarning om när de kommer. Det vi idrottare styr är endast att vi måste vara hemma vid en viss timme varje dag så de har chansen att testa oss oanmält och vi vet aldrig vilken dag de hälsar på. 
 
Har du några idéer på vad Svensk Antidoping bör göra annorlunda eller mer av?
I Sverige tycker jag att de gör ett bra jobb. För att kunna testa alla idrottare på samma sätt krävs det resurser och därmed hoppas jag att de gör allt för att upprätthålla det vi har i Sverige. Så länge det fortsätter att ske positiva dopingprov kan man alltid utveckla i det förebyggande antidopingarbetet genom information och värdegrundsarbete.
 
Fougberg2

Charlotta tipsar: Gör som jag och visa att du också står upp för en dopingfri idrott i sociala medier. Tagga med @avegenkraft och @svenskantidoping. Du kan också beställa armband med budskapet ”Av Egen Kraft – Dopingfri Idrott” genom att mejla This is a mailto link.

Veckans profil: Mohammad Babulfath
Förbundstränare grek-romersk brottning    

"Nå dina drömmar med egen kraft"Mohammad tipsar: Alla idrottsföreningar borde ”Vaccinera klubben mot doping”, ett enkelt verktyg för idrottsföreningen att säkerställa grundläggande kunskap om antidoping och ta fram en handlingsplan med förebyggande insatser och en beredskapsplan för att hantera eventuella dopingfall i praktiken.

Veckans profil: Sara Algotsson Ostholt

OS-silvermedaljör i fälttävlan

Alla på samma villkor!

Sara Algotsson

Idrott: Ridsport, fälttävlan
Förening: Ridklubben Udden
Främsta idrottsliga merit: OS-silver 2012
Bor nu i: Tyskland


Vad ser du mest fram emot inför och under OS i Rio? 
Jag ser fram emot att få vara där, insupa atmosfären, tävla mot de bästa under blågul flagga och prestera på topp! Uppleva OS-byn med alla olika idrottare, ledare och kulturer. Alla på samma villkor!
Varför tycker du det är det viktigt med en ren och dopingfri idrott? 
Fusk är inget som håller i längden. Den som vinner ska även vara den som är bäst utan otillåtna medel. Att vinna/prestera med otillåtna medel, kan inte kännas rätt! Som idrottare letar vi efter den rätta känslan/ flow, alla kämpar hårt för att nå dit och det vore väldigt sorgligt att bli slagen av någon som fuskat sig dit. Att få en medalj i efterhand på grund av någon som dopat sig är inte alls samma känsla som att få den på plats i den rätta atmosfären. Den dopade har inte bara skämt ut sig själv utan även missunnat den värdiga vinnaren, det rätta momentet, minnet från att stå på pallen på OS!
Hur kan du vara en förebild för andra idrottare?
Genom att träna/tävla/fokusera. Att alltid göra mitt bästa, vara ödmjuk och positiv. Ge tillbaka av mina erfarenheter, stötta o supporta mina medtävlande/kollegor. Vara ödmjuk mot mina tävlingspartners (hästarna) och inte utsätta dem för onödiga risker och skador. Att bygga upp deras självförtroende och utbildning till fulländade mästerskapspartners!
Hur resonerar du kring kosttillskott och den risk för doping som finns vid användande av sådana produkter?
Jag avänder inga kosttillskott till mig själv, tror mer på rätt kostintag varje dag!
 
Sara tipsar: Ren Vinnare är ett nytt e-learning program där du som idrottsutövare bland annat lär dig mer om dopingreglerna, hur en dopingkontroll går till och riskerna med kosttillskott. Filmklipp blandas med information och kontrollfrågor. Upplägget tar cirka 30 minuter. Testa redan nu!

Veckans profil: Sofia Mattsson

Världsmästare i brottning

Jag vill vara en förebild

 

 
Sofia tipsar: Har du koll på dina rättigheter och skyldigheter vid en dopingkontroll? Det kan kännas tryggt att veta hur det går till om man aldrig har varit med om en dopingkontroll. Svensk Antidoping har både en film och folder i ämnet.

 

Veckans profil: Petter Menning

Världsmästare i kanot

"Jag äter inga kosttillskott överhuvudtaget"

Petter Menning

Idrott: Kanot k1 200 meter
Förening: Vaxholms Kanotsällskap
Främsta idrottsliga merit: VM-, EM- och Världscup-guld Största konkurrent: Mark de Jonge, Maxime Beaumont, men främst mig själv under jobbiga pass :)
Kommer från: Stockholm
Bor nu i: Vaxholm


Vad ser du mest fram emot inför och under OS i Rio?
Jag älskar att tävla, speciellt mot de allra bästa i världen och ser väldigt mycket fram emot att få ännu en chans att visa vad jag kan i Rio! När vi besökte Rio i höstas och tävlade i för-OS tyckte jag väldigt mycket om staden och jag ser fram emot att tävla med riktigt bra publiktryck på läktaren!
Varför tycker du det är det viktigt med en ren och dopingfri idrott?
Ända sedan jag var liten har jag hatat fusk, oavsett var det handlar om. Jag tränar tre pass om dagen, sex dagar i veckan året om. Dessutom fokuserar jag mycket på att få i mig bra mat vid rätt tidpunkt, sova och vila ordentligt. Idrott för mig handlar om att se vem som kan prestera bäst när det väl gäller, om vissa utövare är dopade förstör det idrotten i grunden. Dessutom är det både otillåtet och skadligt. Jag äter inga kosttillskott över huvud taget för att inte riskera att få i mig något av misstag, och jag hoppas att mina konkurrenter gör likadant!
Varför vill du göra rätt för dig?
Att arbeta mot doping, både hos professionella idrottare och motionärer är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Många tror att man måste ta till olika medel för att bli stor eller stark, vilket ju är helt fel! Jag är övertygad om att doping gör mer skada än nytta, både på kort och lång sikt och vill visa att man kan bli bäst utan det. Jag lyfter 170 kg i bänkpress på gymmet och det enda jag äter innan och efter träning är vanlig mat och mellanmål.
Vilken är din förebild (inom eller utanför idrotten)?
Jag har haft samma förebild sedan jag började med kanot och det är Markus Oscarsson. Jag såg när han tog OS-guld i k2 1000 meter i Aten 2004 och bestämde mig för att satsa på kanoten själv. Idag hjälper Markus mig i min träning, han är en riktigt bra hjälp mot guldet i Rio och det känns stort för mig att ha min barndomsidol med mig på vägen mot gulden!
Hur kan du vara en förebild för andra idrottare?
Jag försöker att vara en bra förebild för andra genom att hålla min satsning ren och enkel, jag äter vanlig mat, kör vanlig träning och använder mig inte av någon typ av kosttillskott. Ändå är jag en av de allra starkaste och snabbaste kanotisterna i hela världen. Jag vill visa att det går att bli bra genom att träna bra och leva bra, man behöver inte massa speciella kosttillskott, konstiga träningsformer eller liknande för att nå toppen!
Hur resonerar du kring kosttillskott och den risk för doping som finns vid användande av sådana produkter?
Jag äter inga kosttillskott över huvud taget. I början av min karriär provade jag olika varianter av tillskott innan gym- och snabbhetsträning, men upplevde inte att det gav positiv någon effekt på träning, förutom att jag fick ont i magen av att äta syntetiska pulver istället för vanlig mat. Jag valde då att sluta äta kosttillskott av alla slag, att jag inte märkte någon effekt i kombination med riskerna för misstagsdoping gjorde att jag inte kände att det var värt det. När jag slutade med kosttillskott och lade tiden på att sköta min kost med hjälpa av kostrådgivare, märkte jag däremot en stor skillnad både i hur jag mådde och presterade. Jag fick en stor ökning i styrka och gick från att vara bland de 20 snabbaste i världen till att bli en av de allra bästa inom min gren!
Hur maxar du din egen prestation bäst utan att ta genvägar?
Jag är väldigt noggrann med min satsning. För mig räcker det inte att köra hårt på träningen, det är så många delar som ska stämma för att lyckas. Jag missade OS 2012, vilket var väldigt jobbigt för mig eftersom jag visst att jag hade kapacitet att vara mycket bättre än jag var. Då satte jag mig ned med min coach och bestämde mig för att förbättra alla delar av min satsning, jag började som sagt ta hjälp med kosten, arbetade med mental träning, såg över mitt styrkeupplägg och jobbade med mina svagheter så att jag inte blev skadad eller sjuk så ofta. Sedan dess har det flutit på rätt så bra för mig, jag har tre VM-medaljer på tre år och är en av favoriterna till guldet i Rio!
Vad tycker du om det svenska antidopingarbetet?
Någon gång per månad får jag besök av dopingkontrollanter som tar blod- och urinprov för analys, och jag vet att det är likadant för många elitidrottare i Sverige. Jag tycker att Svensk Antidoping gör ett bra och viktigt arbete, både för oss elitidrottare och för ungdomar, motionärer och andra inom idrottsrörelsen. Jag tycker att det känns tryggt att tävla och veta att både jag och mina svenska konkurrenter är rena från doping, något som ibland inte är helt klart internationellt. Det är min fasta övertygelse att man inte behöver använda sig av någon typ av preparat för att bli en riktigt duktig idrottare, det man behöver är en bra plan och en vilja att träna mycket!
Har du några idéer på vad Svensk Antidoping bör göra annorlunda eller mer av?
Det viktigaste är att nå ut till de som är unga och ge dem bra, dopingfria förebilder. Många tror att man måste börja med kosttillskott om man ska börja gymma eller liknande, vilket ju såklart är helt fel! Jag tror, eller rättare sagt vet, att man kan komma hur långt som helst med bra, enkel, vanlig mat!

Petter tipsar: Se Svensk Antidopings film om riskerna med kosttillskott här.

 


 

Veckans profil: Khaddi Sagnia


VM-sjua i längdhopp

"Jag hoppar av egen kraft"

Khaddi Sagnia

 

Idrott: Friidrott, längdhopp
Förening: Ullevi Friidrottsklubb
Främsta idrottsliga merit:  Sjundeplats på VM i Peking 2015, guld på Ungdoms-OS 2010.
Största konkurrent: Jag själv
Kommer från: Göteborg
Bor nu i: Göteborg


Khaddi tipsar: Har du koll på om du använder läkemedel som är dopingklassade? Kolla upp det enkelt i Röd-gröna listan.
 

Veckans profil: Emma Johansson

OS-silvermedaljör i landsvägscykel

"Tävlingen vinner man i sängen"

 Emma Johansson

Idrott: Cykel landsväg
Förening: Härnösand Cykelklubb
Främsta idrottsliga merit:  OS-silver i Peking
Största konkurrent: Jag själv
Kommer från: Sollefteå
Bor nu i: Norge


Vad ser du mest fram emot inför och under OS i Rio?
Hela resan är ett stort äventyr där varje steg är viktigt. Jag har ett ganska fullspäckat tävlings- och träningsprogram hela vägen fram till Rio och det ger mig motivation.
 
Varför tycker du det är det viktigt med en ren och dopingfri idrott?
Jag tycker inte ens att det är viktigt, jag tycker det är en självklarhet! Att ta en genväg till målet tar bort hela utmaningen och såklart äran att vinna.

Varför vill du göra rätt för dig?
Jag är en hårt arbetande idrottsutövare och har varit det under hela mina karriär. Det är det hårda arbetet som ger dig tillfredsställelsen när framgångarna kommer. Därför vill jag göra rätt för mig.
 
Vilken är din förebild (inom eller utanför idrotten)?
Farmor. Hon var en tuff dam med ett starkt hjärta
 
Hur kan du vara en förebild för andra idrottare?
Jag tycker det är viktigt att vara sig själv i alla situationer. Både på och av tävlingsbanan. Så får jag fram den rätta och äkta Emma.

Hur resonerar du kring kosttillskott och den risk för doping som finns vid användande av sådana produkter?
När man tränar så otroligt mycket som idrottsutövare på min nivå gör är det superviktigt med en allsidig kost. Så länge det är möjligt så behövs oftast inget eller bara minimalt med tillskott. Är det något som man absolut måste ta är det viktigt att veta var produkten blivit producerad så att man inte riskerar något.

Hur maxar du din egen prestation bäst utan att ta genvägar?
Skämtsamt brukar vi säga att tävlingen vinner man i sängen... Givetvis hård träning, allsidig och tillpassad kost och så VILA.

Vad tycker du om det svenska antidopingarbetet?
Jag tycker att de gör ett bra arbete. Har varit med i "gamet" under ganska många år nu och har sett ett arbete som växt och blivit starkt.

Har du några idéer på vad Svensk Antidoping bör göra annorlunda eller mer av?
Svårt att komma på något just nu men fler tester är alltid bra samt att kanske gå ut mer till det offentliga hur mycket vi faktiskt testas för att bevisa vilket arbete som läggs ner och att vi är rena utövare.


Emma tipsar: Tar du dopingklassade läkemedel måste du ha en beviljad medicinsk dispens för det. Huruvida dispensen söks i förväg eller retroaktivt samt till vilken instans, beror på vilken nivå och idrott du tränar. Ta reda på vad som gäller för just dig här.
 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss