Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Varning för Oxy Elite Pro

09 JAN 2014 14:15
I Storbritannien och USA varnas nu för allvarliga lever och hjärtproblem som kopplas till några varianter av detta kosttillskott.
  • Skapad: 09 JAN 2014 14:15

The Medical and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) i Storbritannien varnar för allvarliga lever och hjärtproblem som kopplas till några varianter av kosttillskottet Oxy Elite Pro. Tidigare innehöll denna produkt metylhexanamin som numera är klassat som hälsofarlig vara i Sverige och i många andra länder. Man har nu tillsatt ämnet Aegeline som förknippas med 56 fall av akut hepatit i USA varav 22 personer fick läggas in på sjukhus, två personer levertranspanterades och en person avled. MHRA meddelar att Oxy Elite Pro är ett potentiellt farligt kosttillskott som människor inte bör använda. Efter agerande från US Food and Drug Administration (FDA) har tillverkaren USP Labs i USA dragit tillbaka flera varianter av Oxy Elite Pro från marknaden och dessutom lovat förstöra lagrade varor till ett värde av närmare 140 miljoner kronor. Det är oklart hur de företag som säljer Oxy Elite Pro i Sverige agerat och om produkterna i fråga finns på den svenska marknaden. Stockholms Stad och sannolikt ytterligare några kommuner har lagt saluförbud på Oxy Elite Pro. Det är svårt att överblicka det här i Sverige eftersom varje enskild kommun måste besluta om saluförbud av kosttillskott.

Läs mer

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss