Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

OS i Pyeongchang – #Av Egen Kraft

Under 9-25 februari genomförs de olympiska vinterspelen i Pyeongchang, Sydkorea. Även om vi inte kan garantera någonting känner vi oss trygga i vad vi åstadkommit i form av dopingtester och utbildning.
  • Uppdaterad: 23 FEB 2018 14:20

Utbildningsinsatser har skett på olika plan, bl a under ett gemensamt träningsläger på Kreta med över 120 deltagande OS-kandidater, där Svensk Antidoping fanns på plats med föreläsning och skräddarsytt informationsmateriel. Allt med syftet att idrottsutövarna ska få tävla på lika villkor och för att publik och åskådare ska njuta av svenska idrottsprestationer förvissade om att det skett utan förbjudna medel eller metoder.

Svensk Antidoping kommer under OS lyfta fram olika idrottsprofiler som av egen kraft kämpat för att få delta i årets största idrottshändelse. Håll utkik efter dina favoriter samt ta del av deras syn på doping och hemligheter bakom framgångarna. Från Svensk Antidopings Facebooksida har du möjligheten att sprida deras viktiga budskap. 


Dagens OS-profil


Sebastian Samuelsson

Idrott: Skidskytte
Idrottsklubb: I 21 IF
Idrottslig framgång: Världscupvinst i stafett 2018
Instagram: @sebastian_samuelsson

GULD! Sveriges skidskyttar har gjort succé i OS i Pyeongchang. Möt Silver-Sebbe, som numera även kan titulera sig som guld-Sebbe tillsammans med det svenska stafettlaget. Sebastian Samuelsson är vår sista OS-profil vi har valt att lyfta fram under detta OS.

På bilden från vänster: Sebastian Samuelsson och Peppe Femling

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott?
Hela idrottsrörelsen bygger på att alla tränar och tävlar på lika villkor, annars hade det inte varit någon vits att tävla. Det är resan som är målet och då behövs ingen doping.

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar?
Genom disciplin och hård träning. Med långsiktigt tänk behövs inga genvägar. Det är så mycket roligare om alla tävlar på lika villkor.


Tidigare profiler:

Ludvig Fjällström (8 feb) - Puckelpist

Felix Elofsson (8 feb) - Puckelpist

Niklas Edin (9 feb) - Curling

Sara Hector (11 feb) - Alpint

Emila Ramboldt (12 feb) - Ishockey

Mona Brorsson (12 feb) - Skidskytte

Emelie Wikström (13 feb) - Alpint

Erika Grahm (16 feb) - Ishockey

Henrik Harlaut (17 feb) - Slopestyle

Anita Östlund (20 feb) - Konståkning

Victor Öhling Norberg (20 feb) - Skicross

Sandra Näslund (22 feb) - Skicross


Ludvig Fjällström

Idrott: Freestyle - Puckelpist
Idrottsklubb: Åre Slalomklubb
Idrottslig framgång: Han har ett JVM-guld i bakfickan och på OS i Sotji slutade han på en 19:e plats
Instagram: @ludvigfjallstrom

För ett år sedan drog han av korsbandet och lovade sig själv att göra allt i sin makt för att ändå ta sig till OS. Det var inte omöjligt, men mycket skulle stämma. Och det verkar det ha gjort, för nu är Ludvig Fjällström på plats i Pyeongchang. Vi önskar honom och lagkamraten Felix Elofsson stort lycka till i natt på kvaltävlingen i puckelpist. Här nedan delar Ludvig och Felix med sig om vad de tycker om doping och deras hemlighet till idrottsframgångarna. Du hänger väl med när vi under OS presenterar dagens OS-profiler?

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott?
Alla ska ha samma chans att utvecklas och prestera, dessutom är doping både farligt och ohälsosamt och bör inte uppmuntras av idrottare eftersom många ser upp till dem. Jag vill känna att det är jag och min träning, mitt slit, som vinner om jag dopade mig, skulle det kännas som någon annan.

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar?
Med planering, taktik, hjälp och stöd kan man nå alla sina mål. Dessutom vill jag slå mina motståndare i deras bästa form. Det är orättvist mot alla hårt jobbande idrottare att höja sig med förbjudna preparat. Goda vänner hjälper alltid på vägen.

Från vänster: Ludvig Fjällström och Felix Elofsson

Felix Elofsson

Idrott: Freestyle - Puckelpist
Idrottsklubb: Landskrona Ski Club
Idrottslig framgång: Debutant i OS
Instagram: @felixelofsson

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott?
Idrott handlar om att optimera sina fysiska och mentala färdigheter maximalt med hjälp av hård träning och strategiarbete. Jag ser ingen öppning för doping inom den definitionen. Enkelt.

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar?
Genom att alltid sträva efter att träna så smart som möjligt och alltid optimera utefter tid och omständigheter.


Niklas Edin 

Idrott: Curling
Idrottsklubb: Karlstad Curlingklubb
Idrottslig framgång: OS-brons 2014, flera VM-guldmedaljer, fanbärare OS 2018
Instagram: @niklasedin

Niklas och curlinglaget slutade på en fjärde plats på OS i Vancouver och fyra år senare blev det ett fint brons i Sotji. Vad kan de lyckas åstadkomma i år mån tro? Nu är laget ett av Sveriges största guldhopp i OS där curlingturneringen startar den 14 februari.

På bilden från vänster: Agnes Konchenhauer, Niklas Edin, Sara McManus

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott?
För att alla bör tävla och idrotta på lika villkor. Även för att doping är skadligt och långt ifrån vad idrotten står för.

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar?
Hård träning under lång tid. Planering och utvärdering är viktigt. Att ge järnet i alla lägen och älska det man gör.


Sara Hector

Idrott: Alpint
Idrottsklubb Kungsberget Alpina Klubb
Idrottslig framgång: Tyngsta OS-merit är plats 13:e i kombination (2014)
Instagram: @sarahector

Sara Hector gav fina formbesked inför OS i italienska Kronplatz i januari, där hon slutade femma, vilket är hennes bästa resultat för säsongen. I natt får vi se om hon kan visa lika fina resultat. En sak är säker, Sara tycker inte doping hör hemma i idrotten.

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott?
Hur ska man annars kunna kröna den bästa idrottaren? Det är självfallet både hälsoaspekter och av etiska skäl, man vinner ju inte om man fuskar och själva poängen är ju att vinna så då finns det inte längre någon poäng med tävling. 

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar?
Träna hårt och smart samtidigt som man ska ha roligt. Det gäller att komma ihåg vad som är viktigt.


Emilia Ramboldt

Idrott: Ishockey
Idrottsklubb: Linköpings Hockeyklubb
Idrottslig framgång: 4:e plats på OS i Sotji 2014 och i Vancouver 2010
Instagram: @emiliaramboldt

Detta blir Emilia Ramboldts tredje raka OS. Om hennes två 4:e platser kommer att toppas av en pallplats återstår att se, men kl 13.10 kliver hon ut på isen tillsammans med det svenska laget med sikte att besegra värdlandet Sydkorea i grundspelet. Läs mer här nedan om hur Emilia påverkades av de ryska dopingskandalerna i Sotji-OS. 

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott? 
För att doping gör idrotten orättvis. En tävling med en eller fler dopade personer visar inte ett rättvist resultat. T ex när vi fick höra att det ryska damishockeylaget skulle vara dopade på OS 2014, så påverkade ju det en hel turnering. Inte bara enstaka matcher, utan en hel turnering. Jag tror på hårt arbete och inte fusk. 

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar? 
Jag jobbar mycket med mig själv och min mentala styrka för att kunna tänja gränserna i den träning jag genomför. Jag tävlar även väldigt mycket mot mig själv och mina lagkamrater i de flesta momenten under en träning.


Mona Brorsson

Idrott: Skidskytte
Idrottsklubb: Finnskoga IF
Idrottslig framgång: 6:a i sprint på VM i Oslo 2016
Instagram: 
@monabrorsson

I lördags slutade hon på en 27:e plats i 7,5 km sprint. Idag (12/2) kl 11.10 ger sig Mona Brorsson ut i jaktstarten tillsammans med Linn Persson, Elisabeth Högberg och Hanna Öberg. Med spänning följer vi henne tillsammans med de andra svenska skidskyttarna som ska slåss om placeringarna av egen kraft. 


På bild från vänster: Emma Nilsson och Mona Brorsson

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott? 
Jag vill kunna tävla på samma villkor som andra och veta att när jag presterar bra så beror det bara på mig själv. 

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar? 
Genom att vara disciplinerad i min träning. Samtidigt som jag försöker äta rätt för min prestation och se till att få tillräckligt med vila för att optimera återhämtningen.


Emelie Wikström

Idrott: Alpint
Idrottsklubb: IFK Sävsjö
Idrottslig framgång: 6:e plats OS 2014, 8:a på VM 2017
Instagram:
 @emeliewikstroem

Livet har lärt henne att det inte finns några genvägar som är värda att ta. Emelie Wikström, som ger sig ut i slalombacken i natt och förhoppningsvis ska få belöning för allt sitt slit, berättar mer om varför hon tycker att idrotten måste vara ren. 

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott?
Varför tävla mot någon som fuskar? Man lägger ner otroligt mycket tid, kraft och energi för att förhoppningsvis bli bäst i världen en dag. Det känns så orättvist att tävla mot någon som fuskar. Jag vill att min och andra idrotter ska framstå som rena, genuina och äkta. 

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar? 
Min känsla och vad jag lärt mig i livet är att det inte finns några genvägar. Det är något som alltid hängt med mig. Jag vill bli så bra jag bara kan med hjälp av MIN kropp, MITT huvud och psyke, inte av något annat. Det motiverar mig. Hur långt JAG kan ta mig på egen hand, men självklart tillsammans med mitt lag, tränare och förbund.


Erika Grahm

Idrott: Ishockey
Idrottsklubb: Modo Hockeyklubb
Idrottslig framgång: 4:e plats på OS i Sotji
Instagram: @erikagrahm

Det är rutinerna som får Erika Grahm att känna sig trygg. Vi får hoppas att ett OS i bagaget gör sitt när forwarden med tröjnummer 24 ställer sig på rinken tillsammans med det svenska laget i kvartsfinalen mot Finland 08.40 imorgon bitti (lör 17 feb). Erika är en av de OS-profiler som vill träna och tävla #AvEgenKraft. 

På bild från vänster: Sara Grahn, Emma Nordin, Erika Grahm

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott? 
Idrotten ska vara på lika villkor. Alla ska träna och tävla på samma förutsättningar. Idrott ska vara glädje och det skapar man genom hårt jobb som leder till fina resultat.

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar? 
Sover mycket och äter bra mat. Jag är noga med rutiner för att skapa en bra känsla. Med bra känsla känner jag mig trygg.


Henrik Harlaut

Idrott: Freestyle - Slopestyle
Idrottsklubb: Åre Slalomklubb
Idrottslig framgång: Visade fina formbesked med en 4:e plats på VM 2017 och har en 6:e plats från OS i Sotji i bagaget.
Instagram: @edollardo

I natt avgörs herrarnas kval i Slopestyle. Henrik Harlaut, som vi setts fronta med sina karaktäristiska dreads i årets OS-kollektion, sätter nu på sig skidorna och ger sig ut i slope-backarna. Varför tycker Henrik att idrotten ska vara dopingfri mån tro? 

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott?
För jag tycker om ärlighet! Jag tycker det är roligare att se vem som verkligen är bäst och inte den som stoppat i sig bäst produkter.

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar? 
Träna, vila och äta bra!


Anita Östlund

Idrott: Konståkning
Idrottsklubb: Landvetter Konståkningsklubb
Idrottslig framgång: 13:e plats på JVM 2017
Instagram: @anita_figureskating

Möt 17-åriga Anita Östlund. Hon tävlade JVM i fjol och kom på en 13:e plats och i natt går hon ut på konståkningsisen på sitt allra första OS. Stort lycka till!

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott? 
Det är viktigt för att alla ska ha samma förutsättningar att vinna. Att dopa sig är ju ett typ av fusk som ska vara förbjudet. 

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar? 
Genom att träna och tro på mig själv. Jag måste också ha tålamod. När jag väl har nått resultat så vill jag kunna känna att jag har gjort allt för att lyckas.


 

Victor Öhling Norberg

Idrott: Freestyle - Skicross
Idrottsklubb: Funäsdalens SLK
Idrottslig framgång: VM-guld 2017
Instagram: 
@victorohlingnorberg

Efter en tids time-out i samband med sin flickvän Anna Holmlunds tragiska olycka, kom han tillbaka och vann sensationellt VM-guld i Sierra Nevada i fjol. I natt får vi se i vilken form han är i nu, vi håller tummarna!

 

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott? 
Att alla ska tävla på lika villkor.

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar? 
Tar hjälp av professionella tränare och ledare som jag litar på. Man tränar tills mjölksyran sprutar.


Sandra Näslund 

Idrott: Freestyle – Skicross
Idrottsklubb: Kramfors Alpina Klubb
Idrottslig framgång: 5:a OS 2014, VM-guld 2017
Instagram: @sandranaeslund

Från att på OS i Sotji som 17-åring placerat sig på en 5:e plats har den regerande världsmästare blivit Sveriges största medaljhopp i OS. I natt gäller det för Sandra, då skicross-tävlingen drar igång. 

Varför tycker du att det är viktigt med en dopingfri idrott?
För att alla ska tävla på lika villkor med samma förutsättningar. 

Hur maxar du din prestation utan att ta genvägar? 
Lägga upp en bra plan och träningsschema och sedan följa det.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss