Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Det svenska blodprogrammet gör dopingfusk svårare

Redan inför OS i Peking inledde Riksidrottsförbundet sitt blodprogram om än i blygsam skala. Idag är programmet mer utvecklat och kompletterat med steroidpass. Dessutom är analysutrustningen på laboratoriet betydligt känsligare idag.
  • Skapad: 14 FEB 2014 09:00
Antidoping

Mycket tyder på att fuskarna idag använder lågdoserande substanser som ändå har en prestationshöjande effekt. Sådana preparat är svårare att upptäcka.

En lösning har varit att införa profilpass. Där går det att mäta de individuella skillnaderna och variationerna i både blod och urin över tid hos varje enskild elitidrottsutövare.

Stora variationer och/eller höga värden av de kroppsegna ämnena EPO och testosteron kan innebära anmälan och bestraffning enligt de gällande reglerna. Om det finns misstanke om märkliga värden är passet en utmärkt grund för hur kontrollresurserna ska prioriteras och fördelas.

Riksidrottsförbundet siktar mot att förstärka och utveckla sitt profilprogram ännu mer för att göra dopingfusket svårare.

De svenska utövarna i Sotji testas av Riksidrottsförbundet regelbundet. Utövare i idrotter där risken för doping har bedömts som störst får göra flest prover.

De internationella idrottsförbunden testar dessutom de flesta som tävlar. När utövarna kommer till Sotji gör även Internationella olympiska kommittén tester.

Förutom att Riksidrottsförbundet samarbetar med Sveriges olympiska kommitté inför Olympiska spel så pågår sedan många år ett långsiktigt antidopingarbete. Dopingkontroller som är noggrant planerade och prioriterade återkommer ständigt.

Det finns mer information om Athlete Biological Passport på WADA:s hemsida (öppnas i nytt fönster).

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss