Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Intervju med Angelica Bengtsson om Ren vinnare

Svenska Friidrottsförbundet är först ut med att börja använda e-utbildningen och stavhopparen Angelica Bengtsson är en av de första friidrottare som gjort utbildningen.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2017 12:57

Du har precis gjort e-utbildningen Ren vinnare och fått diplom – grattis! Berätta, hur var det?

Tack, det gick bra! Friidrottsförbundet har ju bestämt att alla i landslaget måste ha ”antidopingkörkort” och den här utbildningen är en del av det som krävs. Jag vill representera Sverige i friidrott och jag vill göra rätt. Och för att kunna göra rätt behöver jag veta vad som gäller.

Jag gjorde utbildningen hemma vid datorn eftersom det är så dålig uppkoppling där jag är just nu. Passade på att göra allt på en gång och det gick snabbt och smidigt – tog inte alls lång tid, knappt en halvtimme. Annars är det ju jättebra att det går att göra utbildningen i mobilen. Och att man kan göra lite i taget, några minuter i taget – när man har en stund över, väntar på bussen eller sitter på tåget.

Angelica Bengtsson

Foto: Ryno Quantz/Svensk Friidrott

Så vad tyckte du?
Det var bra, vissa ord och uttryck som används i antidopingsammanhang kan vara lite otydliga, till exempel manipulation. När jag hör det ordet tänker jag spontant på det som en kiropraktor gör och det är ju inte olagligt. Så utbildningen både väckte frågor och gav mig svar. Men annars var det enkelt att förstå och bra att det blandades med text och film. Smart att rösten som förklarade återupprepade information så att det fastnar. Och att man får svara på frågor – skönt att få ett kvitto på att jag kan det jag behöver kunna.

Du är tävlingsidrottare och förväntas ju redan ha kunskap om de här frågorna – lärde du dig något nytt och i så fall vad?
Jo, det var mycket som jag redan kände till såklart men det alltid är bra att få höra sånt man redan vet igen. Kunskap gör mig trygg och jag tror att för den som är ny inom idrotten är det ett enkelt sätt att snabbt och smidigt få koll på hur allt funkar. Det är mycket information och i början är ju allt nytt - allt från hur en dopingkontroll går till, till vistelserapportering och så allt annat.

Jag lärde mig nya saker både om bieffekter av doping men också om kosttillskott. Det talas ofta om bieffekter av anabola men inte så mycket mer. Det kändes viktigt och intressant att det fanns med.
Vad gäller kosttillskott var det tankeväckande hur osäkert det är med kosttillskott. Att det i Sverige inte finns någon koll på vilka preparat som finns på marknaden och vad de innehåller. Annars brukar man ju tänka att det som säljs i Sverige är tryggt och kontrollerat. Det gäller inte kosttillskott.

Hur skulle du beskriva Ren vinnare för en kompis?
Ren vinnare är en utbildning på webben där du lär dig allt du behöver veta om antidoping – för att kunna göra rätt.

Till slut, skulle du rekommendera andra att göra ren vinnare? Varför?
Absolut, kunskap gör det möjligt att göra rätt. Jag vill göra rätt och det här är ett bra sätt att lära sig det du behöver. Jag skulle gärna tipsa minna vänner – för att skydda dem från att göra fel av okunskap – vi har ju alla hört talas om fall där någon har gjort fel av misstag.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss