Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Vistelserapportering

  • Uppdaterad: 21 JUN 2017 13:48

Det är närmast omöjligt att göra dopingkontroller utanför tävling om man inte vet var idrottaren befinner sig. Oanmälda dopingkontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopingmedel och att upptäcka doping.

Kravet på vistelserapportering finns för att elitidrottsutövare ska känna trygghet i att tävla i en dopingfri miljö. Det bästa elitidrottare kan göra för att bidra i antidopingarbetet är att sköta sina vistelserapporter och därmed finnas tillgänglig för dopingkontroll.

Kravet på vistelserapportering ställs i de gemensamma dopingregler som gäller för alla idrotter och länder i form av World Anti-Doping Code (WADC) och den internationella standarden för vistelserapportering. De flesta länder och Internationella Specialidrottsförbund (ISF) har infört WADC i sina egna regelverk.

Vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje ISF och land ska fastställa kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Dessa kriterier och namnen på utövarna i alla pooler ska publiceras på webben. Se menyn till vänster. Där kan du även hitta information om rapporteringssystemen ADAMS (individuell vistelserapportering) och LARS (kollektiv vistelserapportering).

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss