Hoppa till sidans innehåll

Bowling

  • Uppdaterad: 2018-06-21 11:29
 

 

Så fungerar det
I Helsingborg inleds finalspelet med fem serier onsdag den 4 juli. De åtta bästa i respektive klass tar sedan med sig sitt resultat till ”round robin”, ett matchspel där alla möter alla. Vinst i en match ger 30 bonuspoäng och oavgjort ger 15, som läggs till lägelresultatet. Efter sju seriers matchspel avslutas finalomgång 1 med en ”utjämningsserie” där inga bonuspoäng delas ut. De tre bästa herrarna och de tre bästa damerna går vidare till stegfinalen som spelas torsdag den 5e juli. Då spelar de andra- och tredjeplacerade spelarna först om vem som ska få möta den förstaplacerade från gårdagen över en serie. Finalen spelas även den över en serie där, vinnare får äran att kalla sig svensk mästare och vinnare av Elit-SM 2018.

Fakta
En bowlingbana är 19,2 meter lång från övertrampslinjen till bakre kanten av kägelbordet. Banan är 1,06 meter bred och består av 39 parkettstavar. Fram till 80-talet hade alla bowlare, elitspelare inkluderat, ett enda klot. Nu har elitspelarna ett urval av 10–15 klot som reagerar olika på banans underlag och oljning. Klotet får väga max 16 pund (7 254 gram), men får var hur lätt som helst. En kägla väger 1,5 kg.

Håll koll på
Europacupvinnarna Mattias Wetterberg och Filippa Persson har under SM-veckan chansen att försvara sina guld i bowlingens Elit-SM. De utmanas av de elva bästa herrarna och de elva bästa damerna från kvalet till Elit-SM.

Jesper Svensson, Team Pergamon – världstvåan från Vimmerby är en av bowlingens största stjärnor och vann 2017 ”Lilla bragdguldet” på Idrottsgalan. Den sexfaldige vinnaren på den amerikanska proffstouren spelar med den spännande tvåhandstekniken och har valts till årets bowlare tre år i följd. 22-åringen är en av väldens mest sevärda bowlare och kommer till SM-veckan 2018 i Helsingborg.

Jenny Wegner, BK Femtionian – den 24-åriga Perstorpstjejen har under året varit uppe på nionde plats på världsrankingen och vann i våras sin första titel på världstouren. Skånskan är en av Europas absolut bästa bowlare och spelar med hög pendel och mycket rotationer på klotet. Den svenska mästaren från 2014 och 2016 har Helsingborg som hemmaplan när hon spelar med Spader Dam i Elitserien.

Jenny Karlsson, BK Skrufscha – denna vänsterhänta 23-åring fick sitt riktiga genombrott förra året och även i år har hon varit en av Elitseriens bästa spelare. Hon är en spelare som det kan vara värt att hålla ögonen på de närmaste åren. Karlsson kommer från den lilla orten Kvänum i Västergötland som har börjat producera fler och fler riktigt duktiga bowlare. Sju spelare som spelat Elitserien under året kommer från orten med 1 200 invånare.

Jerry Ekman-Wogel, Stureby BK – med det sjunde högsta resultatet någonsin i Sverige över 8 serier (enligt Svenska Bowlingförbundets inofficiella statistik), kvalade Sturebys vänsterslägga in som etta till Elit-SM. Den 24-årige stockholmaren är känd för att kunna slå till med extremt höga slagningar och visade det på kvalet till Elit-SM. Där hade han ett snitt över 260 per serie.

Adam Andersson, Team Pergamon – den norrländska vänsterliraren drabbades i höstas av en otäck hjärnskakning som gjorde att han inte kunde spela bowling på flera månader. Sviterna efter skadan gjorde att han missade slutspelet, där hans lag tog hem SM-guldet. Men nu är han tillbaka på banorna och har tagit sig till final i Elit-SM.

Visste du att…
… Sverige är världens tredje bästa land i Bowling efter USA och Sydkorea enligt medaljligan från VM?
… 3 av 10 på herrarnas världsranking spelar med den nya tvåhandstekniken?
... tvåan på världsrankingen är vinnaren av lilla bragdguldet, Jesper Svensson?
… den första bowlinghallen i Sverige öppnade redan 1909 i Stockholm? Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.

Läs mer:
www.swebowl.se

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss