Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel

  • Uppdaterad: 15 MAR 2018 15:57
 

 

Klasser
Dam och Herr

Så funkar det
I alpinrodel ska åkaren framföra sin kälke från start till mål genom en bana bestående av ett antal låga slalomportar, och sporten kan närmast liknas vid storslalom. Farterna kan vara uppåt 100 km i timmen, beroende på bansättning, underlag och åkarens skicklighet. Det gör alpinrodel till en mycket spektakulär sport att se på. 

Åket startas sittandes på kälken och den får fart genom att åkaren häver sig ut i backen med hjälp av två fasta starthandtag. Därefter kan ett par ”paddeltag” förekomma när åkaren med hjälp av händerna skjuter på extra fart genom att trycka ifrån mot marken. För att minska luftmotståndet och öka hastigheten framförs kälken liggandes med fötterna först i banan. Genom att trycka sina ben mot kälkens horn och samtidigt lyfta hornen med en rem som hålls i händerna får åkaren kälken att svänga.

Det gäller att hitta en bra linje genom banan så att hastigheten kan vara så hög som möjligt. Bästa totaltid efter två åk vinner. 

Om det är många åkare som deltar i en tävling kan kvalificeringsåk förekomma för att reducera antalet tävlanden i huvudtävlingen. En annan variant är att endast ett antal åkare kvalificerar sig till andra åket. 

Fakta
Ursprung: Alpinrodel i sin nuvarande form kom till runt 2014 och har sitt ursprung i sporterna banrodel, naturrodel och sportrodel. Banrodel körs med is som underlag samt doserade kurvor och naturrodel körs på is, men utan dosering i kurvorna. Sportrodel är en variant av naturrodel som körs i samma banor, men med snö som underlag. 
Utbredning: Alpinrodel i den form som körs i Sverige finns än så länge bara här.
Antal utövare: 50-60
Kälken: Består av en träkonstruktion med medar av stål. Kälkens horn är flexibla vilket medför att en sväng kan skapas genom att trycka benet mot hornet.
Hastighet: Upp mot 100 km per timme.

Håll koll på
…Tove Olofsson från Umeå Rodelklubb är regerande svensk mästarinna från SM i Piteå. Hon var inte bara bästa i sin klass utan hade även bäst total åktid av samtliga åkare och hade därmed även vunnit herrklassen.
…Svante Kohala är landslagsman i Banrodel och tävlar för Skärgårdens rodel- och kälkklubb.
…Svenska Skeletonlandslaget är representerade av Carl Adlers, Linus Ottosson och Rasmus Ottosson frånVitsippsdalens Skeletonklubb. Fast skeletonåkare vanligtvis är vana att åka med huvudet först i banan finns stora möjligheter att dem blandar sig i toppstriden.
…Kajsa Hjelm Söderberg och Tove Kohala utgör delar av det Svenska Banrodellandslaget och borde kunna vara med och fajtas om topplaceringar i årets SM. Tävlar för Skärgårdens rodel- och kälkklubb.
…Micke Törnquist från Lidingö Rodel Club har under säsongen deltagit i världscupen i Naturrodel med bland annat en 25:e plats från tävlingen i Kühtai.
…Christopher Fladvad från Umeå Rodelklubb är personen som skapat sporten alpinrodel och utgör en stark drivkraft i sportens fortsatta utveckling.

Visste du att...
… Svenska Bob och rodelförbundet har många sporter på programmet: alpinrodel, bob, banrodel, naturrodel, sledcross och skeleton. Det alla har gemensamt är att man åker på någon form av kälke nerför en bana.
… bob, banrodel och skeleton är olympiska grenar och Sverige har totalt haft 63 olympier som tävlat i dessa, hittills.
… kälksporterna är bland de äldsta vintersporterna och gjorde debut i olympiska sammanhang redan 1924 i Chamonix. Kälkåkning som företeelse är dock äldre än så då beskrivningar av aktiviteten kan hittas i 1500-talslitteratur. 

Läs mer 
www.swesliding.se 
www.facebook.com/swesliding
Instagram: @swesliding  

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss