Hoppa till sidans innehåll

Alpint (slalom, parallellslalom, storslalom)

  • Uppdaterad: 19 MAR 2018 10:43
 

Slalom
Slalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. I slalom handlar det om att ta sig så fort som möjligt från start hela vägen ner i mål och samtidigt passera genom ett antal portar som är utplacerade i backen.

Slalom, och parallellslalom, har kortast avstånd mellan portarna i jämförelse med de andra alpina grenarna. Det är därför de disciplinera där åkaren får göra många korta snabba svängar snarare än färre, långa svängar. Åkarna tävlar en och en och genom tid avgörs det vem som är snabbast. Varje åkare får två åk och det är den sammanlagda tiden från de två åken som blir sluttiden.

Klasser
Dam, Herr samt Lag.

Fakta
Banan består av röda och blå pinnar som utgör portarna skidåkaren måste passera mellan. Båda skidspetsarna och fötterna måste passera mellan pinnarna för att det ska vara godkänt. En bana har 55–75 portar för herrar och 40–60 för damer. Höjdskillnaden mellan start och mål på elitnivå är 180–220 meter för herrar och 140–220 damer och genomsnittslutningen ska vara 33–45%.

Håll koll på
André Myhrer och Frida Hansdotter som båda tog OS-guld i Pyeongchang ställer upp på SM-veckan. Blir det guld även här?

Visste du att.. 
... 1922 var engelsmannen Arnold Lunn först med att sätta portar i backen, och uppfann därmed den moderna slalomåkningen. 
... slalom kommer från norskans slalåm. Sla betyder sluttande, och låm betyder spår eller bana. 
... i Sverige introducerades den moderna alpina utförsåkningen 1934 av gymnastikdirektörerna Sigge Bergman och Olle Rimfors.


Parallellslalom
Parallellslalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. Parallellslalom påminner om vanlig slalom med skillnaden att tävlingsbacken består av två likadana banor som går parallellt med varandra. I ett heat kör två åkare samtidigt. I andra åket skiftar åkarna banor med varandra och startar med tidsskillnaden från första åket. Då är det först i mål som gäller. Åkarna ska på vägen ner ta sig mellan ett antal portar som är utplacerade i backen. Parallellslalom och slalom har kortast avstånd mellan portarna i jämförelse med de andra alpina grenarna.

Klasser
Dam, Herr samt Lag.

Fakta 
Den vänstra banan sett uppifrån består av röda- och den högra av blå pinnar som utgör portarna skidåkaren måste passera emellan. Banans första port ska vara 8–10 meter från starten. Båda skidspetsarna och fötterna måste passera genom porten för att det ska vara godkänt. En bana har 20–30 portar och höjdskillnaden mellan start och mål är 80–100 meter.

Visste du att.. 
... parallellslalom är ett svenskt påfund. Nils Sköldmark från Edsbyn anordnade den första tävlingen i Edsbybacken 1948. 
... 1:a maj-trofén i Funäsdalen räknas som en av de största tävlingarna med 900–1000 startande.

 

Storslalom
Storslalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. I storslalom, precis som slalom, handlar det om att ta sig så fort som möjligt från start till mål och samtidigt passera genom ett antal portar i backen. Till skillnad från slalom är det mycket glesare mellan portarna i storslalom, vilket medför högre hastighet.

Åkarna tävlar en och en med två åk vardera och det är den sammanlagda tiden från de två åken som blir sluttiden.

Klasser
Dam, Herr samt Lag.

Fakta
Banan består av röda och blå portar som skidåkaren måste passera mellan. Båda skidspetsarna och fötterna måste passera mellan portarna för att det ska vara godkänt. En bana har 56–70 portar för herrar och 46–58 för damer. Höjdskillnaden mellan start och mål på elitnivå är 250–450 meter för herrar och 250–400 damer.

Visste du att…
… storslalom uppstod i januari 1935 då en störtloppstävling i italienska Monte Mottarone gjordes om på grund av snöbrist.
… grenen gjorde OS-debut 1952 i Oslo.

 

Läs mer
www.alpinasm.se
skidor.com/alpint
Facebook – Ski Team Sweden Alpine
Instagram – @skiteamswedenalpine
Twitter – @AlpineTeamSwe

Skribent: Åsa Bergström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss