Hoppa till sidans innehåll

Bowling

  • Uppdaterad: 15 MAR 2018 16:00
 

 

Klasser
Damlag och Herrlag

Så funkar det
Under SM-veckan i Skellefteå avgörs bowlingens Svenska mästerskap för 3-mannalag. Spelformen som används kallas för "Bakers" och innebär att de tre deltagarna i tur och ordning slår varsin ruta till lagets serie.

Tre herrlag och tre damlag har kvalificerat sig till uppgörelsen kring medaljerna på Bowlingkompaniet i Skellefteå. Medaljörerna har kvalificerat sig via distriktsmästerskap och kvalspel i Falköping för herrarna och Stockholm (Vårby) för damerna. Finalspelet i Skellefteå avgörs i en så kallad ”stegfinal”, vilket innebär att det tredje bästa laget från kvalet först möter det andraplacerade laget om vilket lag som får möta kvalvinnarna om titeln Svensk mästare 2018.

Fakta
En bowlingbana är 19,2 meter lång från övertrampslinjen till bakre kanten av kägelbordet. Banan är 1,06 meter bred och består av 39 parkettstavar. Fram till 80-talet hade alla bowlare, elitspelare inkluderat, ett enda klot. Nu har elitspelarna ett urval av 10-15 klot som reagerar olika på banans underlag och oljning. Klotet får väga max 16 pund (7 254 gram), men får var hur lätt som helst. En kägla väger 1,5 kg, alltså är det 15 kg att välta för att slå en strike.

Håll koll på
De senaste två senaste årens vinnare av Europacupen: Filippa Persson (2017) och Cajsa Weger (2016) samt 2016 års världscupvinnare Jenny Wegner. Alla tre representerar Hässleholmsklubben BK Femtionian under SM-veckan. 

Team Pergamon som är regerande svenska mästare. I laget finns landslagsmeriterade Mattias Olsson och Jesper Larsen, den svenske rekordhållaren över sex serier Benjamin Jonsson (1567 poäng) samt världens femte bästa dövidrottare alla kategorier: Anton Elofsson. 

Team Vasa från Hedemora har inte ens ett lag i seriesystemet den här säsongen, men har tillsammans med fem elitserielag tagit sig till Skellefteå och finalerna i tremanna-SM. Med seniorlandslagsspelaren Kristina Nordenson tog laget sig vidare från kvalspelet i Stockholm.

Visste du att… 
… Sverige är världens tredje bästa land i Bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från VM. 
… Av de tio främsta på herrarnas världsranking spelar tre med den nya tvåhandstekniken och två är svenskar.
… den första bowlinghallen i Sverige öppnade redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst. 

Läs mer om bowling på Svenska Bowlingförbundets hemsida: www.Swebowl.se

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss