Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Casting

  • Uppdaterad: 06 MAR 2018 09:05
 

Klasser
Dam och Herr

Så funkar det
Trout distance är en längdkastningsgren i fluga, där längsta kastet vinner. Man kastar på tid, 4 minuter per kastare. Tävlingarna inleds med en grundomgång där de åtta bästa herrarna och de åtta bästa damerna går vidare till en finalomgång. Det är mycket spännande att titta på, särskilt om man är intresserad av flugfiske.

Fluga precision är en castinggren, där man kastar 20 kast mot fem utlagda mål (skålar) på avstånd mellan 8 och 13 meter. Lägger man flugan i skålen får man 5 poäng. För att vinna bör man träffa alla 20 kast och få 100 poäng. Det är vanligt att flera personer gör 100 poäng och då avgörs finalomgången på tid, dit de åtta bästa kastarna i herrklassen och de sex bästa i damklassen kvalificeras efter en grundomgång. Det är högt tempo och de bästa kastarna träffar samtliga kast på mindre än en minut.

Håll koll på
Några av världens bästa flugkastare är på plats på SM veckan, både på dam- och herrsidan. Kom och titta på Anna Hedman, Anna-Karin Viklund och Ulrik Roijezon, alla VM medaljörer 2016. En unik möjlighet att se och lära, hur några av världens bästa flugkastare hanterar sin utrustning.

I fluga precision finns världsmästaren Gustav Kransberg i startfältet. Hans mål är att försvara sitt VM-guld i september då VM i casting arrangeras i Ronneby. På damsidan tävlar storsatsande Ann-Karin Söderqvist som även hon siktar mot VM-guld i september. På plats finns också en före detta världsmästare i fluga precision, Lise-Lotte Janson, som ska göra allt för att matcha nuvarande generation till bra resultat.

Skribent: Åsa Bergström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss