Hoppa till sidans innehåll

Cricket

  • Uppdaterad: 15 MAR 2018 11:38
 

Cricket
Cricket är ett bollspel som utövas mellan två lag, vanligtvis med elva spelare i vardera lag. Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet och utvecklades till nationalsport i England under 1800-talet. Det är i dag en populär sport i många länder i Brittiska samväldet och Sydafrika, och spelas i de flesta europeiska länder.

Klasser
Lag

Så funkar det 
Under SM-veckan i Skellefteå kommer cricket spelas inomhus med "tape ball" i formatet 6-side, dvs. sex spelare per lag. Ett spel som går fort med mycket energi.

Att spela inomhus med "tape ball" visar att cricket kan spelas i många olika format. "Tape ball" är också det enklaste formatet där allt som behövs är ett slagträ och en tennisboll som är tejpad. Detta är det kortaste formatet som spelats i svensk crickethistoria och en match tar max 40 minuter att spela. Dessutom behövs inte någon extra skyddsutrustning.

Poängräkning 
Om en slagman träffar väggen (andra sidan kortväggen) direkt får laget 6 poäng vilket också är maxpoäng. Om bollen stutsar på golvet innan den träffar väggen då får innelaget 4 poäng.

Om en slagman slår bollen och en utespelare fångar den blir man bränd och innelaget förlorar en spelare. Om innelaget förlorar 5 spelare är hela laget bränt trots att den sjätte spelare finns kvar. De går helt enkelt inte att spela ensam.

Utelaget kastar total 30 bollar till innelaget och det är upp till innelaget att skaffa så många poäng som möjligt på de 30 kast. Varje kastare kastar max 6 bollar per gång.

Ett exempel:
Lag A har 50 poäng.
Lag B behöver göra 51 poäng på 30 bollar för att vinna matchen.
Lag A i sin tur måste försvara de 50 poäng genom att bränna ut lag B eller kasta färdig de 30 bollar innan Lag B når 51 poäng.

Håll koll på 
De lag som kvalat in till slutspelet i Skellefteå är Alby CC (två lag), Nacka CC, Göteborg CC.

Visste du att...
… Cricket är en av de 10 största sporten i världen.
… Australien har vunnit VM 5 gånger mellan 1975-2017.
… Sverige var värd i Europa division 2 2016 där Spanien, Tyskland, Isle of Man, Gibraltar och Israel deltog. Alla matcher spelades i Stockholm på Gärdet och i Skarpnäck.
… Det svenska landslaget spelade i Europa division 1 i Holland 2017 och blev tvåa. Laget vann mot Tyskland, Norge och Belgien samt förlorade mot Frankrike och Österike.

Mer information
Hemsida: www.swedishcricket.org 
Facebook: @svenskcricket 
Twitter: @swedish_cricket

 

Skribent: Åsa Bergström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss