Hoppa till sidans innehåll

Cykeltrial

  • Uppdaterad: 06 MAR 2018 13:37
 

Klasser
En gemensam klass för damer och herrar.

Så funkar det
Cykeltrial är en spännande och spektakulär idrott. Några av de viktigaste faktorerna bakom ett lyckat åk är stabilitet och kontroll på cykeln i extrema situationer. Det gäller att ta sig över grupperade sektioner (hinder) utan att sätta foten i marken och utan att någon del av cykeln (förutom hjulen) nuddar marken. Brott mot reglerna leder till straffpoäng. Efter att ha genomfört sektionerna är det den cyklist som har minst straffpoäng som vinner. 

Fakta
Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial. 1985 integrerades trial helt inom det internationella cykelförbundet, UCI, och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Trial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn så unga som 5 år upp till vuxna, långt över 40, i såväl skogsterräng som stadsmiljö. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 18, 20, 24 och 26 tum.

Håll koll på
Rasmus Lidén, Tranemo Cykelsällskap, kör 20”-cykel. Regerande juniormästare i utomhustrial och Sveriges kommande löfte som i varje hinder ser tuffa utmaningar. Ska han nu även ta hem segern på inomhusarenan?

Joacim Nymann är uppväxt i Lerum och tävlar för Partille CK. Han är svårslagen på hemmaplan, där han kammar hem mästerskapstiteln år efter år. Joacim är även en av världens främsta 20”-cyklister, vilket han visade med en fin femteplats på VM i Chengdu 2017.

Visste du att...
... cykeltrial är en av Svenska Cykelförbundets sju grenar.
... det är tredje gången som SM i trial avgörs inomhus i Cykelförbundets regi.
… trial är en arenasport som normalt utövas utomhus. Lämpar sig även mycket väl för inomhusidrott.
… 541 000 tittare såg trial-finalen när SM-veckan sändes från Piteå

Läs mer
www.scf.se
Facebook.com/SweCycling
#SweCycling

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss