Hoppa till sidans innehåll

Danssport

  • Uppdaterad: 28 FEB 2018 14:17
 

Klasser
Tre mästerskap: Lag-SM i bugg & rock’n’roll-grenarna (BRR), SM i tiodans och SM i HipHop.

Så funkar det
På lag-SM i bugg & rock’n’roll deltar klubbarna med lag som består av 4-11 dansare. Dansarna deltar i tre, fyra eller fem av grenarna Bugg, Dubbelbugg, Boogie Woogie, Lindy Hop och Rock ’n’ Roll. Max två dansare från varje lag får dubblera och dansa i två grenar. Mästerskapet består av en uttagningar och en final som sex lag når. Resultaten bygger på lagets sammanslagna poäng, bäst i flest grenar vinner. 

Svenska Mästerskapen i tiodans korar det danspar som är totalt bäst i tio danser. De fem Standarddanserna: Vals, Tango, Wienervals, Slowfox och Quickstep dansas som en omgång och de fem latindanserna: Samba, Rumba, Cha cha cha, Paso doble och Jivedansas som en omgång, men det är det sammanlagda resultatet som räknas. Mästerskapet består av en uttagningar och en final.

I Hiphop solo tävlar dansarna individuellt. Varje rond består av tre heat. Heaten dansas till olika Hiphoplåtar med olika tempon och karaktär. I solo improviserar dansarna. De ska tolka och följa musiken, visa på variation och personlig stil.
I Hiphop duo tävlar dansarna i två och två. De dansar också tre heat i varje rond. I duo dansas en koreograferad dans där dansarna ska dansa i synk, men även variationer av placeringar mellan dansarna är viktigt.
I Hiphop Battle dansar dansarna en mot en. Här används en större variation av musikstilar inom Hiphop som New style, House, Dancehall, Locking, Popping, Hype mm. Dansarna får tre olika musikstilar att tolka i varje rond

Här gäller det att överträffa varandra för att gå vidare till nästa match. I alla Hiphopklasser bedöms teknik, musikalitet och utförande.

Fakta
BRR-danserna härstammar från swingdanser från USA. Lindy hop är den äldsta av dem och det är ur den som övriga danser har bildats. I Lindy hop, Rock’n’Roll och Dubbelbugg är akrobatik en del som höjer dansernas karaktär och svårighet. De tre danserna utförs oftast med en koreografi i tävlingssammanhang, medan Boogie Woogie och bugg är okoreograferade danser.


Battle är en tävlingsform där dansare ställs i en dansmatch (battle) mot varandra, i det här fallet en mot en.
Dansarna utmanar/uppmuntrar varandra till att överträffa sig själva och sin egen förmåga. Dansarna utbyter helt enkelt kunskaper och färdigheter. 
Interaktionen, det vill säga samspelet mellan dansarna, är en förutsättning när man battlar och utförs som en konversation där dansarna svarar på varandras dans.

Streetdance är ett paraplynamn för ett flertal urbanska dansstilar som har sitt ursprung från klubbar, gator och andra sociala sammanhang. Det gemensamma karaktärsdraget för dessa sitter i "groovet", en känsla musiken ger som översätts i kroppen som ett gung. Detta gung kan dansas åt alla håll tex. neråt, uppåt, sidan samt i olika rytmer.

Hip Hop dansens karaktäriseras av rörelser med tyngd och motstånd, med en neråt gående puls och avslappnad hållning. Hip Hop så som de andra streetdance stilarna är en festdans som styrs av musiken. När musiken utvecklas/förändras så följer dansen i samma spår. Dansstilen är baserad på frihet och utryck, vilket gör att dansstilen blir väldigt individuell.

Visste du att...
... Svenska Danssportförbundet har 153 antal föreningar anslutna föreningar
... Svenska Danssportförbundet hade 36 000 medlemmar år 2017
... Svenska Danssportförbundet fyller 50 år 2018.

Mer information
Läs mer på: www.danssport.se  och www.smidans.se

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss