Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jon Olav Nesvold

Freeskiing

  • Uppdaterad: 19 MAR 2018 12:35
 

Grenar/klasser 
Big air - Dam och Herr
Slopestyle - Dam och Herr  

Freeskiing är en ny företeelse i vintersportsammanhang och sporten som den ser ut idag föddes under slutet av 90-talet. De senaste tio åren har inneburit en extrem tillväxt för konceptet freeskiing, där tävlingsgrenarna big air, big mountain, halfpipe och slopestyle tillsammans med växande skidfilmsproduktioner utgör kärnan. På SM-veckan kommer det köras tävlingar i big air och slopestyle.

Så funkar det 
Big air avgörs i ett stort hopp. Där utför åkarna ett trick som bedöms av en domarpanel. Höjd, svårighetsgrad, utförande och landning bestämmer poängen. Tävlingen startar med ett kval om två åk där det bästa räknas. De tio bästa åkarna går vidare till en final där man åker två åk, varav det bästa åket räknas.

Slopestyle är en tävlingsdisciplin där ett längre tävlingsåk, med ofta en eller flera så kallade lines (linjer), och ska involvera flera element inom parkåkning. I åket bedöms åkning på rails (räcken), hopp och ibland till och med halfpipe. Tävlingen startar med ett kval där alla tävlande får två åk och det bästa åket räknas. Utifrån kvalet går tio åkare vidare till final där finalisterna får två åk, varav det bästa räknas.

Fakta 
Big air gjorde OS-debut i Pyeongchang tidigare i år. Ett big air-hopp kan vara 10-30 meter från kicken till landning och grenen körs många gånger mitt inne i städer, där man bygger upp startramp, hopp och landning med gigantiska byggställningar.

Slopestyle gjorde OS-debut i Sotji 2014. Grenen visar på åkarnas allround-kunskaper då man måste behärska olika delar, såsom hopp, rails och böjar. I slopestyle krävs också kreativitet, då man kan välja flera olika linjer och kombinationer i parken.

Håll koll på
Flera OS-åkare kommer till SM-veckan. Oscar Wester, Oliwer Magnusson och Jesper Tjäder tävlar i både big air och slopestyle, medan Jennie-Lee Burmansson ställer upp i slopestyle.

Skribent: Åsa Bergström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss