Hoppa till sidans innehåll

Radiostyrd bilsport

  • Uppdaterad: 15 MAR 2018 16:06
 

Klasser
I Skellefteå körs SM-klasserna 1:10 Touring Modified och 1:12 Track Modified samt supportklasserna 1:10 F1 och 1:10 Touring Pro Stock inomhus på en nålfiltsmatta.

Så funkar det
Radiostyrd bilsport är en snabbt växande och högintensiv gren för alla åldrar. Ung som gammal tävlar sida vid sida med bilar som accelererar som en dragracingbil och har väghållning som en F1-bil. Klasserna varierar från touring och Le Mans-bilar ute på asfalt eller på nålfiltsmatta inomhus, till offroad bilar som körs utomhus på banor med ett antal spektakulära hopp.

Bilarnas storlek varierar mellan de olika klasserna som dock har en sak gemensamt - tight racing med massor av adrenalin. Taktik, depåstopp och spårval samt inställningarna av exempelvis chassi och individuell fjädring gör denna sportgren spännande utifrån både ett tekniskt och tävlingsmässigt perspektiv.

Tävlingen
SM-tävlingen i Skellefteå mjukstartar under fredagen med registrering och fri träning mellan kl. 12 och 21. Lördag och söndag körs själva SM-tävlingen och supportklasserna. Bilarna är eldrivna i skala 1:10 samt 1:12 och har mer inställningsmöjligheter vad gäller hjulvinklar än vad som finns på en tävlingsbil i fullskala. De har individuell fjädring på alla hjulen med oljestötdämpare och möjlighet att byta fjädrar beroende på vilken karaktär man vill ha på sin bil. Naturligtvis är de även försedda med differentialer. Tävlingsdagen startar med registrering och besiktning av bilarna så att de uppfyller kraven vad gäller teknisk specifikation, och sedan följer 2 x 7 minuter organiserad träning.

Kval: Minst fyra kvalomgångar ska köras, varje kvalheat om tio förare är 5 minuter och det gäller att köra så många varv som möjligt. Antal varv och sluttid rapporteras via dator som tar emot en signal från den transponder som finns monterad i respektive bil. I den totallista som upprättas efter kvalomgångarna adderas de två bästa placeringarna och förarna delas in i A-, B- och C-finaler med tio förare i varje final.

Final: Alla finaler är 5 minuter. A-finalen körs i tre omgångar och övriga finaler i en omgång (om tiden medger kan även övriga finaler köras i fler omgångar). Vinnare av respektive final får 1 poäng, tvåan får 2 poäng, trean 3 poäng osv. De bästa resultaten läggs ihop och den förare som fått lägst poängsumma koras som vinnare.

Visste du att…
…det i Sverige finns några förare som har radiostyrd bilsport som yrke. De tillhör världseliten och åker runt om i världen på ett otal tävlingar. Naturligtvis är målet att stå högst på prispallen, men det ingår även att marknadsföra de produkter man kör. En av dem kommer till Skellefteå för visa hur snabbt en förare ur den absoluta världseliten kör.

 

Läs mer
www.sbf.se/sportgrenar/radiostyrd-bilsport/ 


Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss