Hoppa till sidans innehåll

Skicross

  • Uppdaterad: 14 MAR 2018 10:55
 

Klasser
Dam och Herr

Så funkar det
Skicross är sporten som har liknats med både hårdrock och F1. Ett åk är actionfyllt från start till mål. I banan finns snäva velodromkurvor, hopp i olika storlekar, utmanande terrängvågor och inte minst – motståndare. Fyra skidåkare startar samtidigt och gör du ett misstag riskerar du att bli omkörd. En tävling börjar med kval där de tävlande kör ensamma mot klockan. De 32 snabbaste herrarna och de 16 snabbaste damerna kvalar vidare till åttondels- respektive kvartsfinaler.

Fakta
Skicross utvecklades i USA under 1990-talet och hör till skidåkningens freestyle. Idrotten härstammar från snowboardåkningens boardercross. Strax efter att sporten skapades tog den plats i X-games och det ledde till att sporten etablerades på riktigt även i Europa. Bland utrustningen finns storslalomskidor, raka stavar, hjälm och ryggskydd. I ett åk kan hastigheten nå 90 km/h och hoppen kan innebära airtime på 2-3 sekunder. Belastningen i svängarna är på 3-4 G-krafter.

Håll koll på
Världseliten med bland annat Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg i spetsen kommer till Skellefteå. Missa inte det! 

Visste du att…
… Sverige har genom åren skördat stora framgångar internationellt. Tidigare toppåkare är bland andra Lars Lewén, Tommy Eliasson, Eric Iljans och Magdalena Iljans.
… Sverige ställde upp med fem åkare i olympiska spelen i Sotji 2014: Anna Holmlund, John Eklund, Mikael Forslund, Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg. Anna Holmlund vann OS-brons.
… Sverige i dagsläget har två skicrossgymnasier, ett i Åre (RIG) och ett i Torsby (NIU).
… Sverige arrangerar sedan flera år både världscuptävlingar och europacup i skicross.
... säsongen 2016/2017 presterade det svenska landslaget på hög nivå med hela 11 pallplatser på världscupen och 17 pallplatser i Europacupen. Sandra Näslund blev tvåa i den totala världscupen och knep ett guld vid junior-VM, där Sverige även tog ett silver och ett brons. Lisa Andersson tog som första svenska åkare hem totalsegern i Europacupen.

Läs mer
skidor.com/skicross 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss