Hoppa till sidans innehåll

Skidorientering

  • Uppdaterad: 15 MAR 2018 16:09
 

Klasser
Dam och Herr

Så funkar det
SM i jaktstart är uppdelat i två tävlingar med en inledande sprintprolog. Resultatet i prologen utgör startordningen för den avslutande jaktstarten på medeldistans. Banan ritas in på samma sätt som vid orientering sommartid, men med kontroller på spår eller i korsning av spår. Åkarens uppgift består i att bedöma vilken väg som just hen ska välja för att snabbast komma fram till kontrollen. En skatestark åkare väljer förmodligen en lite längre väg med breda spår medan en stakåkare kan köra kortare och smalare spår.

Fakta
Skidorientering blev en tävlingsidrott i slutet av 1800-talet, ungefär samtidigt som längdskidåkningen. Den första tävlingen, som också kom att betyda skidorienteringens genombrott, var Skidfrämjandets budkavletävling år 1900. Skidorientering har ändrat karaktär sedan starten. Förr tog man sig fram på landsvägar, byvägar, timmervägar, sjöisar eller i värsta fall genom att själva spåra i terrängen. På 70-talet kom en stor förändring i banläggningen då man började använda snöskoter för att köra upp spårsystemen. Det innebar större möjligheter för banläggaren att skapa en intressant banläggning. I dag arrangeras de flesta tävlingar med täta spårsystem som ställer stora krav på åkarens bedömning av vägval. 

I dag åker de flesta på skateskidor. De tävlande använder samma typ av skidor som de som används i längdskidåkning. För att kunna läsa kartan medan man åker använder skidorienterare ett kartställ. De flesta elitåkare åker med ett kompasshus som är fäst på kartfodralet. Det finns en del skidorienterare som anser att det är onödigt med kompass, väl ute i spåret orienterar de kartan med hjälp av spåren.

Håll koll på
På damsidan får Magdalena Olsson, IFK Mora, gälla som förhandsfavorit. Världsettan Tove Alexandersson är inte anmäld till tävlingarna då hon prioriterar ett sommarförberedande landslagsläger.

Magdalena Olsson har en grym meritlista både nationellt och internationellt och alldeles nyss åkte hon hem två pallplatser på världscuptävlingar i USA. Den främsta utmanaren bland de föranmälda åkarna torde vara Evelina Wickbom, I 19 IF, som i USA ordnade karriärens andra pallplats i världscupen.

På herrsidan kommer den svenske storstjärnan Erik Rost, Alfta Ösa, till start. Rost är en gigant inom svensk skidorientering och formen är sylvass. I årets sista världscupomgång vann han tre av fyra lopp som han ställde upp i. Han får dock tuff konkurrens från ett antal svenska landslagskollegor och även från IFK Moras ryske åkare, Andrej Lamov, som vann totalen i årets världscup.

Läs mer
www.svenskorientering.se 
Klipp om skidorientering 

Skribent: Wilhelm Magnusson Wigardt
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss