Hoppa till sidans innehåll
Foto: GEPA pictures/ Oliver Lerch

Snowboard

  • Uppdaterad: 19 MAR 2018 10:18
 

Grenar/klasser 
Big air - Dam och Herr
Slopestyle - Dam och Herr 

Så funkar det
Big air avgörs i ett stort hopp. Där utför åkarna ett trick som bedöms av en domarpanel. Höjd, svårighetsgrad, utförande och landning bestämmer poängen. Tävlingen startar med ett kval om två åk där det bästa räknas. De tio bästa går vidare till en final där man åker två åk, varav det bästa åket räknas.

Slopestyle är en tävlingsdisciplin där ett längre tävlingsåk, med ofta en eller flera så kallade lines (linjer) ska involvera flera element inom parkåkning. I åket bedöms åkning på rails (räcken), hopp och ibland till och med halfpipe.Tävlingen startar med ett kval där alla får två åk och det bästa åket räknas. Utifrån kvalet så går tio åkare vidare till final där alla får två åk, varav det bästa åkets poäng räknas.

Fakta
Ett Big air-hopp kan vara 10-30 meter från kicken till landning. 2018 är big air för första gången en OS-gren. Big air körs många gånger mitt inne i städer där man bygger upp startramp, hopp och landning med gigantiska byggställningar.

Slopestyle blev en OS-Gren i Sotji 2014. Denna gren visar på en åkares allround kunskaper då du måste behärska olika delar, såsom hopp, rails och böjar. I slopestyle krävs det också kreativitet då man kan välja flera olika linjer och kombinationer i parken.

Håll koll på
OS-åkaren Niklas Mattsson ställer upp i både big air och slopestyle.

Visste du att... 
... man funnit bevis på att man åkte snowboard redan på 1910 talet. Då fästes träplankor under skorna och tvinnade senor av ren eller fiskelina användes som snöre att hålla i för balansens skull. På 60-talet tillverkade en man från Michigan en typ av snowboard som han kallade för Snurfer.  Snurfern hade också ett snöre att hålla i och såldes som en leksak i mer än 300 000 exemplar.

 

Skribent: Åsa Bergström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss